Inflationen oroar ekonom – men inte Luleåborna

Inflationstakten skenar och är nu uppe 7,2 procent – den högsta siffran på 31 år. Inflationsexperten Erik Glans prognos är att priserna kommer att fortsätta vara på samma nivå en bit inpå nästa år.

Kristin Edin

Kristin Edin

Foto: Peter Olofsson

Luleå2022-06-16 06:00

– Det finns en möjlighet att den ökar ännu mer och det är oroväckande. Vår prognos är att inflationstakten kommer att ligga mellan 7 och 8 procent in till 2023 för att sedan falla men det beror på vad som händer med energi- och livsmedelspriserna, säger Erik Glans, ekonom på Konjunkturinstitutet.

I veckan presenterade SCB inflationstakten som ökade från 6,4 procent i april till 7,2 procent i maj – svenskarnas köpkraft minskar. Måttet är det högsta sen 1991. Förändringen påverkades till stor del av prisökningar för livsmedel, där kött, mjölk, ost och ägg ökade mest, enligt SCB.

– Vi tror inte på att inflationen kommer att nå 10 procent. I juni ser det ut som den kan landa just under 8 procent. Sedan faller det ner igen under nästa år, säger Erik Glans.

Vem påverkas?

– En bred inflationsuppgång slår egentligen mot alla. Låginkomsthushåll lägger större andel av inkomsten på livsmedel men ränteuppgångar, pris på el och drivmedel slår i högre grad mot höginkomsttagare. Det här slår mot alla i stort sett.

Vad kan man göra som privatperson?

– Det man kan göra är att välja vilken butik man handlar i och köpa på extrapriser eller att se över onödiga utgifter. På inkomstsidan kanske man kan öka sin lön eller arbeta mer, säger Erik Glans, ekonom på konjunkturinstitutet.

Men trots ekonomens oro så verkar den inte delas av Luleåborna.

undefined
Anders Mäki

– Man märker ju av inflationen då det har blivit dyrare både med bensin, mat och allt, men vi är inte oroade inför framtiden. Vi har vårt på det torra, säger Anders Mäki.

undefined
Kristin Edin

Kristin Edin säger däremot att hon försöker planera lite bättre på grund av inflationen.

– Jag har alltid planerat men jag lagar mer mat och kanske större portioner så det räcker längre. Jag är inte värst oroad. Jag har varit med förut, säger hon.

undefined
Jan-Erik Kerttu

Jan-Erik Kerttu är inte särskilt oroad.

– Priserna har stigit på alla varor. Det beror säkert på kriget i Ukraina. Det blir att man får mindre att spara då mat och livsmedel är viktigast men jag känner ingen oro. Man får ta det som det kommer.

undefined
Maine Ramheimer

Maine Ramheimer instämmer.

– Priserna har stigit från en vecka till en annan med flera kronor. Jag handlar billigare. För min del är det ingen fara då jag har haft jobb hela mitt liv och sparat upp en buffert, säger hon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!