Inbrottsvåg i Norrbotten

Norrbotten skakas av en inbrottsvåg. Sedan den 24 juli har sex bostäder haft påhälsning av tjuvar.Polisen letade under torsdagskvällen efter en orange utlandsregistrerad minibuss som sätts i samband med några av inbrotten.

Norrbotten skakas av en in- brottsvåg. Villy Hansen, regionchef i Villaägarnas riksförbund, uppmanar husägare att satsa på rejäla lås. FOTO: Bengt-Åke Persson

Norrbotten skakas av en in- brottsvåg. Villy Hansen, regionchef i Villaägarnas riksförbund, uppmanar husägare att satsa på rejäla lås. FOTO: Bengt-Åke Persson

Foto: Bengt-Åke Persson

LULEÅ2010-07-30 06:00
I maj drabbades Norrbotten av en våg av villainbrott. Det skedde dubbelt så många villainbrott, 18 stycken, som under samma månad 2009. Det visade sig vara en en kringresande liga som specialiserat sig på denna typ av inbrott och brotten kunde klaras upp.
Nu verkar länet åter vara utsatt för en inbrottsvåg. Enligt Polisen har sex inbrott i bostäder förövats i Luleå-, Boden-, Kalix- och Piteåområdet sedan den 24 juli. Smycken, pengar och datorer har stulits. Gärningsmännen har tagit sig in genom att bryta upp fönster och dörrar på fastigheternas baksidor. I ett fall har gärningsmännen tagit sig in genom en hundlucka.
På torsdagskvällen letade Polisen efter en orange utlandsregistrerad minibuss som sattes i samband med villainbrotten i Piteå/Älvsbyområdet.
Vara uppmärksam
Polisen i Norrbotten uppmanar allmänheten att vara uppmärksam på bilar och personer som rör sig i bostadsområden och runt fritidshus.
Villy Hansen, regionchef i Villaägarnas riksförbund, konstaterar att inbrott ingalunda är ett problem bara i storstadsområden.
- Det här går i vågor och risken är så stor att alla, oavsett var man bor, borde tänka över vad man har för inbrottsskydd, säger han.
Villy Hansen rekommenderar grannsamverkan som en metod för att förebygga inbrott men han betonar att alla villaägare också bör satsa på bra lås.
- Rejäla godkända lås, inte bara för ytterdörrar utan även för fönster och balkongdörrar, är inte dyra i förhållande till vad ett hus kostar. Det bör man satsa på.
Godkänt larm
Enligt Villy Hansen bör man också överväga om det kan vara en bra lösning att installera ett larm.
- Då ska man satsa på ett larm som är godkänt av SSR (Svenska stöldskyddsföreningen) och om man vill gå ett steg längre väljer man att ansluta larmet till en larmförmedling med utryckningstjänst. Det är definitivt värt att fundera på om man bor i ett strategiskt läge, säger han.
Villy Hansen uppmanar också villaägare att inte glömma bort garage och förrådsbyggnader.
- De är svårare att skydda än bostadshus. Därför bör man inte förvara värdefulla saker där, säger han.
➤ Meddela dina närmaste grannar att du kommer vara bortrest.
➤ Be någon ta hand om din post så inte brevlådan blir överfull och signalerar att ingen är hemma.
➤ Ha timer på några olika lampor som tänds och släcks vid olika tidpunkter.
➤ Ha timer på radion så den går igång med oregelbundna mellanrum.
➤ Tala inte in på telefonsvararen att du är bortrest.
➤ Skriv inte att du är bortrest på sociala medier som Facebook, Twitter eller i din blogg.
➤ Vidarekoppla eventuellt telefonen.
➤ Du som bor i villa kan be någon om hjälp med att:
Klippa gräsmattan vid längre frånvaro, skotta snö och/eller göra fotspår i snön vid huset, slänga sopor i din soptunna ibland, parkera sin bil på din uppfart ibland så huset ser bebott ut, att hänga sin tvätt på din torkställning.
➤ Så här kan du också göra:
Ha gärna utomhusbelysning som tänds med rörelsevakt, särskilt vid entré- och altandörrar, förvara trädgårdsredskap och verktyg inomhus så att en tjuv inte kan använda dem, förvara stegar inomhus eller fastlåsta så de inte kan användas för att nå olåsta eller öppna fönster i ditt eller en grannes hus.
Källa: Polisen
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om