Ilska på Kronan: De kastas ut från sina lokaler

Lokalerna i Luleå börjar ta slut. Latinamerikakommittén hotades först med en hyreshöjning på 10 000 kronor i månaden. Nu måste de vara ute i augusti.

ÅKER UT. Latinamerikakommittén, som i dag har cikra 70 medlemmar, måste lämna sina lokaler i augusti. Trots att kommunen inte vet vad de ska ha dem till. Dessutom hotades de med en hyreshöjning på 10?000 kronor i månaden fram till augusti. ”Orimligt”, menar Rolf Viklund.

ÅKER UT. Latinamerikakommittén, som i dag har cikra 70 medlemmar, måste lämna sina lokaler i augusti. Trots att kommunen inte vet vad de ska ha dem till. Dessutom hotades de med en hyreshöjning på 10?000 kronor i månaden fram till augusti. ”Orimligt”, menar Rolf Viklund.

Foto: Kristofer Naess

LULEÅ2016-04-22 15:23

Det var 1985 som Luleå blev vänort med Puerto Cabezas i Nicaragua. I samband med det bildades Latinamerikakommittén för att stötta fattiga i vänorten. Två gånger har stadens borgmästare varit på besök i Luleå och mängder av containers med skolmaterial, kläder och annat har skänkts av Luleåborna. I elva år har de nu istället samlat in pengar via sin loppis på Kronan.

Men från och med nästa vecka kan kommitténs dagar vara över. Om de inte betalar över 10 000 kronor mer i månaden i lokalhyra.

– Eftersom vi stöttar Luleås vänort har vi haft en överenskommelse med kommunen att bara betala 1 000 kronor om året i hyra, en symbolisk summa, säger Rolf Viklund, från kommittén.

I veckan fick de besked att de måste vara ute ur lokalerna nästa vecka. De kan få stanna till augusti men då måste de betala 37 350 kronor i lokalhyra för perioden.

– Och det är ju helt orimligt för oss. Det går inte heller att få fram någon ersättningslokal, säger Rolf Viklund.

Under fredagen meddelade kommunen att de slipper hyreschocken, men att de måste vara ute till augusti.

– Vi har nått en överenskommelse, säger Bengt Jonsson, chef på stadsbyggnadsförvaltningen.

Från början såg det ut som att huset skulle rivas i och med att Kronan exploateras, men nu ser det ut att bli kvar. Trots det måste Latinamerikakommittén och andra hyresgäster lämnar huset.

– Det är en värdefull byggnad för den säger vad det varit för verksamhet tidigare, ett regemente. Exakt vad det kommer vara för verksamhet där och vilken funktion den kommer ha vet vi inte idag. Men för att kunna se alla förutsättningar så ska vi ha full tillgång till byggnaden, säger Bengt Jonsson.

Rolf Viklund är mycket irriterad över kommunens ointresse för sin gamla vänort.

– Det finns visst en vänort i Austin nu som man lägger ner flera miljoner kronor på, säger han.

Samtidigt är han orolig för föreningslivet i Luleå.

– De ideella föreningarna fungerar som ett kit i samhället. Jag har hört PRO-föreningar som blivit av med lokaler utan att ha ersatts. Det är inte konstigt att man inte har några lokaler när man säljer de man har. Man har hamnat i en ond cirkel, säger Rolf Viklund.

Enligt Bengt Jonsson kan föreningarna i Luleå behöva ställa in sig på en annorlunda framtid.

– Det finns jättemånga föreningar och kommunen försöker hjälpa till så gott det går. Då är det framför allt kultur- och fritidsnämnden som kan ge stöd. Sen måste vi nog hamna i ett samnyttjande av lokaler. Lokaler kostar pengar och vi måste öka effektiviteten i de vi har. Sen är det till slut en politisk fråga vilka föreningar som ska få stöd och hur stort det ska vara, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!