Illegal arbetskraft upptäckta i polisrazzia

Polisen tillsammans med flera andra har genomfört kontroller på arbetsplatser i Luleå, Boden och Piteå. Ett antal personer som saknade tillstånd att arbeta i Sverige upptäcktes och arbetsgivarna riskerar sanktionsavgifter.

Polisen har tillsammans med Skatteverket och Arbetsmiljöverket genomfört arbetsplatskontroller i Luleå, Boden och Piteå.

Polisen har tillsammans med Skatteverket och Arbetsmiljöverket genomfört arbetsplatskontroller i Luleå, Boden och Piteå.

Foto: TT

Luleå2023-02-28 13:01

Under förra veckan genomfördes myndighetsgemensamma arbetsplatskontroller i Luleå, Boden och Piteå.

– Det här är en samverkan mellan Arbetsmiljöverket, Skatteverket och Polismyndigheten. En myndighetssamverkan för att komma åt oegentligheter och illojal konkurrens mot övriga företag ute i samhället, säger Håkan Ershammar, gruppchef gränspolisen.

Inspektionerna har genomförts på 36 företag främst byggföretag och restauranger men även på skönhetssalonger och barberare.

– Att komma åt utnyttjande av människor är ett av våra huvuduppdrag. Därför är det vissa typer av branscher som vi besöker. Branscher där vi av erfarenhet vet att det är svartarbete och utnyttjande av människor.

Polisen genomförde totalt 37 utlänningskontroller och två personer som saknade tillstånd att arbete i Sverige påträffades. Polisen har upprättat fyra anmälningar om brott mot utlänningslagen, varav tre riktar sig mot företag inom restaurangbranchen.

– Det man riskerar är olika typer av sanktionsavgifter. Det är baserat på olika prisbasbelopp beroende på hur länge man har haft någon olagligt anställd.Det kan bli allt från 50 till ett par hundratusen beroende på hur länge man har någon olagligt anställd.

I och med de omfattande industrietableringarna i norra Sverige ser polisen risk för arbetslivskriminalitet, som utnyttjande av arbetskraft genom människohandel och människoexploatering kan komma att öka. Det finns även en riska att den ekonomiska brottsligheten i form av utnyttjande av välfärdssystem på felaktiga grunder och olika typer av skattebrott kan komma att öka.

– Vi gläder oss åt etableringarna som alla andra. Men vårt jobb är att kritiskt granska vad som händer. Vi har vetskap och kunskap om att det finns vissa människor som har väldigt lätt att utnyttja och ta enkla vägar när det finns mycket kapital att hämta.

– Vårt huvudjobb är inte bara att sätta åt folk, utan det är lika mycket att kunna komma fram till de här människorna som på ett eller annat sätt lever i skuggsamhället och aktivt utnyttjas i den här hanteringen.

Kontrollerna är en del av ett regeringsuppdrag där nio myndigheter samverkar för att motverka arbetslivskriminalitet och de genomförs med viss regelbundenhet.

– Det är när det kommer in tips eller när vi vet att det är oegentligheter. Sedan gör vi stickprovskontroller i princip varje månad eller varje vecka på olika ställen. Där vi får in tips eller där vi vet att människor kanske får det illa. Det kan vara allt från att man som restaurangägare har människor anställda som får sova i källaren i restaurangen och får äta maten. Men då ska de jobba där dygnet runt. Då brukar vi knacka på dörren och se vad det är för någonting.

Enligt Ershammar är utvecklingen tudelad. Risken för upptäckt har blivit större samtidigt som det alltid finns personer som inte drar sig för att bryta mot lagar och utnyttja människor för att tjäna pengar. 

– Man ser att många av de stora aktörerna har blivit betydligt mer noggranna i att kontrollera underentreprenörer och annat. Man förstår sitt ansvar man faktiskt har. Det är ingen annan än företagaren som ska kontrollera att man har rätt att anställa människor när man anställer. Det har man förstått.

– Men även risken för upptäckt har blivit betydligt större. Medan vi har de här som lever i den ständiga gråzonen. De är skrupellösa människor många gånger, de som tror att man kanske köper en billig tjänst någonstans för att göra en liten vinst. Men i själva verket så är det kriminell verksamhet man stödjer. Man stödjer faktiskt en ganska stor del i samhällets skuggsida.

Även Arbetsmiljöverket fann en del brister i form av farlig arbetsmiljö. Det ska bland annat ha funnits kemiska risker i form av hälsofarligt damm och kemikalier som arbetare exponerats för. Även en del andra säkerhetsbrister upptäcktes. Myndigheten kräver nu att arbetsgivarna åtgärdar de brister man upptäckt och tre arbetsgivare riskerar sanktionsavgifter.

Skatteverketskontroller visade på att många arbetsgivare hade ordning på sina kassaregister och personalliggare men att en del bister upptäcktes. De sammanlagda kontrolluppgifterna uppgick till närmare 400 000 kronor. 

– Rent generellt kan man säga att det såg jättebra ut på samtliga byggarbetsplatser vi var på. Sedan får vi aldrig med hela bilden, säger Håkan Ershammar. 

Om kontrollerna

Kontrollerna är en del av ett regeringsuppdrag där nio myndigheter samverkar för att motverka arbetslivskriminalitet. De nio myndigheter som samverkar är Arbetsmiljöverket, Polisen, Skatteverket, Ekobrottsmyndigheten, Arbetsförmedlingen, Försäkringskassan, Migrationsverket, Jämställdhetsmyndigheten och Åklagarmyndigheten. Myndigheterna gör löpande oanmälda kontroller tillsammans på arbetsplatser där det finns risk att arbetslivskriminalitet förekommer.

Källa: Polisen

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!