Illaluktande vatten på Lulsundet

Badgäster har klagat på illaluktande och dyigt vatten på Lulsundet. Men enligt Fritidsförvaltningen, som tar vattenproverna på alla Luleås badplatser, är det inget fel på vattnet.

Vattenprov. Prover tas en gång i månaden under sommaren av kolibakterier i badvattnet.

Vattenprov. Prover tas en gång i månaden under sommaren av kolibakterier i badvattnet.

Foto: Pia Hanzi

Luleå2014-08-09 11:00

– Vi tar prover tre gånger under sommaren, i juni, juli och augusti. Det kan ibland förskjutas litegrann men det bestämmer miljökontoret, säger Jan Blomqvist, arbetsledare på Fritidsförvaltningen.

Proverna som tas är av kolibakterier som finns i avföringen hos både människor och djur.

– Vi tar prover på 13 ställen, från Rörbäck i norr till Mörön i söder, säger Jan Blomqvist.

Proverna som har tagit hittills under sommaren har varit bra. Enligt Jan Blomqvist tar de inga fler prover just på grund av det varma vädret och det är miljökontoret som bestämmer när och hur ofta proverna ska tas.

– De två prover vi har fått tillbaka ser bra ut. Jag tittar på de nu på morgonen. Vi har inte fått tillbaka de prover vi körde i tisdags men skulle det vara otjänligt får vi det snabbare, säger Jan Blomqvist.

Vad händer om proverna skulle vara otjänliga?

– Då tas proverna om och är det fortfarande dåligt kommer det upp skyltar som säger att det är avstängt. Vi tar minst två provomtagningar, men sen beror det även på halten av bakterier i vattnet men det är upp till miljökontoret som tar beslutet om det blir avstängning, säger han.

Badgäster har klagat på att vattnet har luktat illa på Lulsundet , vad kan det bero på?

– Jag har inte känt något men det kan väl hända att det blir så på något ställe som Lulsundet och Trolltjärn som är insjöar och där vattnet står stilla. Vi har aldrig haft dåliga vattenprover i Trolltjärn och Lulsundet , säger Jan Blomqvist. I Lulsundet pumpar de in vatten från Skurholmsfjärden för att hålla 40 centimeter över nivån. I Trolltjärn har man inget utlopp men någonstans tar vattnet vägen och det beror väl på högt och lågt vatten.

Den enda gången Jan Blomqvist kan komma ihåg att en badplats blivit avstängd är för två år sedan.

– Då stängdes Mörön av i en vecka på grund av kolibakterier, säger Jan Blomqvist.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om