Ihålig golvlösning i Arcus: "Risk för grus i gräset"

Ett tillfälligt plastgolv över konstgräset i Arcus kan lånas från Sundsvall. Men lösningen blir kostsam för skattebetalarna och är inte optimal – då golvet är fullt med hål. "Risk för att sand och grus kommer ner i konstgräset", säger Patrick Zetterkvist, avdelningschef.

Arcushallen kan få låna 6 000 kvadratmeter + 1 000 kvadratmeter golvyta av Sundsvalls kommun men problemet är att platsgolvet är ihåligt. "Som bergoplattor", säger avdelningschef Patrick Zetterqvist, fritidsförvaltningen.

Arcushallen kan få låna 6 000 kvadratmeter + 1 000 kvadratmeter golvyta av Sundsvalls kommun men problemet är att platsgolvet är ihåligt. "Som bergoplattor", säger avdelningschef Patrick Zetterqvist, fritidsförvaltningen.

Foto: Arkiv

Luleå2022-03-28 15:05

I förra vecka uppmärksammade vi att Arcushallen kan få låna ett plastgolv från Sundsvall, för att täcka konstgräset vid allmänna evenemang som Fyndmarknaden.

– Fritidsförvaltningen har fört dialog med Sundsvalls kommun en längre tid och det skulle säkert vara möjligt, säger Patrick Zetterkvist, avdelningschef för idrott, motion och rekreation inom fritidsförvaltningen på Luleå kommun. 

Det handlar om 6 000 kvadratmeter + 1 000 kvadratmeter golvyta men problemet är att platsgolvet är ihåligt. 

Patrick Zetterkvist jämför med bergoplattor.

– Då finns det risk för att det kommer ner sand och grus i konstgräset, inte minst när Fyndmarknaden arrangeras. Och sen är det svårt att få bort det här från gräset. 

undefined
Vi har tidigare uppmärksammat bakslaget för Fyndmarknaden, som tvingas ställa in i vår för att fritidsförvaltningen inte vill slita sönder den nya konstgräsmattan genom att tvingas rulla in den.

Dessutom tillkommer stora kostnader för såväl transporterna som monteringen och andra förberedelser. 

Efter de politiska nämndsinitiativen från S och C utreder förvaltningen prisbilden nu men Patrick Zetterkvist vill inte nämna några siffror i dag.

– Vi har inte fått några offerter ännu. 

Han utesluter att en inhyrd golvlösning är på plats redan i vår, vilket innebär att Fyndmarknaden inte kan arrangeras då.

– Arrangörerna har oavsett förklarat att det är för sent att planera för det nu.

Han tror inte heller på att kommunen ska göra en egen permanent investering av ett plastgolv, med tanke på att Arcushallen har haft en stadigt minskande beläggning vad gäller allmänna större mässor de senaste tio åren. 

– Ska man göra en golvinvestering, måste man se till nyttjandegraden. Utöver idrotten är beläggningen väldigt låg numera, säger  Zetterkvist och nämner några katt- och hundutställningar, liksom enstaka mindre mässor som bara har tagit halva Arcus i anspråk.

undefined
"Investeringen behöver inte påverka budgeten, då den taxafinansieras och ger bärighet för att boka fler allmänna arrangemang. Vi har inte jättegott om mässlokaler i Luleå annars", sa nämndsordförande Emmeli Nybom (S) tidigare till Norr Media.

Nämndsordförande Emmeli Nybom (S) har tidigare uttryckt att en satsning på en golvlösning ska kunna taxafinansierias utan att behöva påverka budgeten. Zetterkvist motsäger inte det men konstaterar återigen det minskade intresset från arrangörshåll.

– Arcushallen står tom stora delar av året. Visst vore det toppen med fler evenemang, särskilt "off-season" från maj till oktober, men då finns inget behov överhuvudtaget. 

Han knyter an till en allmän negativ nationell trend vad gäller stora arrangemang i hallar liknande Arcus. 

– Noliamässan har minskat från tio dagar till en vecka, det finns orsaker till det. Inte lika intressant att gå på mässor längre, arrangörerna tjänar inte nog med pengar. Det har förändrats mycket sedan 1986, när Arcus byggdes. 

I stället vill Patrick Zetterkvist framhålla Luleå energi arena som en mer optimal modern mässhall, vid sidan av idrotten.

– Där har vi haft mycket mer verksamhet på senare år, med kortare mässor och ”pop-ups”. Euro Expo-mässan, som var i Arcus i höstas, flyttar till LEA nästa gång också.

undefined
"Om politiken vill ha kvar Fyndmarknaden, då får jag vika mig för det. Men är det skattemedel som ska gå till kommersiella arrangemang?" säger avdelningscheg Patrick Zetterkvist, fritidsförvaltningen.

Han återkommer till att kostnaderna för att hålla Arcus öppen för stora allmänna arrangemang landar hos skattebetalarna, oavsett hur problemet med konstgräset blir löst. 

– Om politiken vill ha kvar Fyndmarknaden, då får jag utföra det. Men är det skattemedel som ska gå till kommersiella arrangemang? Och vad får vi ta bort då, till förmån för såna här kostnader?  

Samtidigt rasar debatten i sociala medier kring beskedet att Fyndmarknaden ställs in. "Fritidsförvaltningens agerande strider mot Luleå Kommuns syfte med Arcushallen", skriver arrangörerna själva på Facebook och den inställda mässan rör upp känslorna hos många Luleåbor.

– En massa synpunkter nu, som man får ta både som person och företrädare för förvaltningen. Det tycks att jag är fyrkantig men mitt uppdrag är att ta hand om min budget, och jag jobbar trots allt framförallt med idrotten, säger Patrick Zetterkvist.

Arcus/Detta har hänt

I februari kom beskedet att den populära Fyndmarknaden inte får hyra Arcushallen i Luleå i vår.

Fritidsförvaltningen beskrev att konstgräsmattan utsätts för slitage varenda gång som den rullas in i samband med prylmässan och andra arrangemang.

L:s gruppledare Thomas Söderström har därefter lämnat in en motion om att förvaltningen ska utreda vad det kostar att köpa in ett golv som läggs ovanpå konstgräsmattan.

Även S och C har väckt initiativ i kultur- och fritidsnämnden i frågan. 

Källa: Norr Media

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!