I veckan blev det klart att Student consulting tar över vikarierekryteringen i skolan i Luleå, med start höstterminen 2022, motsvarande ett ramavtal på drygt 200 miljoner kronor.
– Jätteroligt. Kommunen har gjort en omfattande, gedigen upphandling med höga krav, säger Therese Vikenbacke, leveranschef på bemannings- och rekryteringsföretaget.
Student consulting har lång erfarenhet av vikariepooler sedan tidigare i bland annat Lerum, Södertörn och Boden, deras längsta kommunsamarbete som startade 2013.
Kravet i Luleå blir en vikarietillsättningen på minst 90 procent i snitt, jämfört med de senaste åren då skolorna knappt har erbjudits en 50-procentig tillsättning.
– Generellt har vi en leveranssäkerhet på 95-98 procent. Pandemin har varit oerhört utmanande men vi har klarat siffror över 90 procent även då.
Med närheten till LTU söker de främst vikarier bland universitetsstudenter riktade mot förskola och skola, ungefär en tredjedel av den tilltänkta vikariepoolen.
– Vi jobbar uppsökande, kan inte vänta på att studenterna ska söka sig till oss. Det handlar också om att de ska kunna kombinera studierna med jobb, och vi är experter som hjälper dem med anpassningarna.
Därutöver kompletteras poolen med vikarier som har andra erfarenheter.
– Vi behöver både barnskötare, pensionerade lärare och andra med viss pedagogisk bakgrund.
Men Student consulting hoppas också på vikarier inom stans idrottsföreningar.
– Många idrottare har tränarutbildning eller domarbakgrund, kanske även har hållit i fotbollsskolor – alla jättebra bakgrundsprofiler för lärarvikariat och att jobba med barn.
Även ingenjörsstudenter med goda matematiska kunskaper blir efterfrågade.
– Jätteviktiga för vikariat på högstadie- och gymnasienivå, säger Therese Vikenbacke.
Hon vill dock inte gå in närmare på vilka löner som blir aktuella för lärarvikarierna.
– Men som auktoriserat bemanningsbolag erbjuder vi marknadsmässiga löner enligt kollektivavtalen.
Maarit Enbuske, Luleås skolchef, är mycket hoppfull.
– Vikariebristen är den absolut tuffaste arbetsmiljöfrågan för vår personal, en ond cirkel när de hela tiden får täcka upp för varandra.
Men en utmaning för den externa vikarierekryteringen är att den sker samtidigt som länet står inför en stekhet industrirevolution, där etableringar som Northvolt, Hybrit och H2 green steel skriker efter arbetskraft, inte minst bland studenterna på LTU.
Maarit Enbuske oroas över att även den ordinarie personalen lockas till andra jobb än skolan.
– Där behöver vi vara en attraktiv arbetsgivare. En del i det är just fungerande vikariesystem. Upplever personalen att arbetsmiljön är dålig, finns risk att vi tappar dem till industrin.
– Dessutom hade vi lönesatsningar på lärarna både i fjol och i år, säger skolchefen.