Ide på jobbet blev nytt företag

Fotograf: Lennart Jönsson

Fotograf: Lennart Jönsson

Foto:

Luleå2006-11-17 00:00
Mats Jakobsson, Peter Oja och Roger Bergman tackar LKAB för en unik chans.



De fick tillsammans med kolleger på jobbet en ide som förbättrade arbetsmiljön och gav stabilare produktion. Nu utvecklar trion ett nytt företag, Jobab Industriteknik, kring sin produkt Spolbalken.

- Vi är främst problemlösare inom spillhantering hos processindustrin. Spolbalken är bara vår första produkt. Vi har fler ideer på gång, säger Roger och Peter Oja, delägare i Jobab och fortfarande anställda i LKAB.

Hård konkurrens

Spolbalken låter de tillverka hos Gema i Gällivare, som fått ökad beläggning och en ny produkt att tillverka i sin verkstad. Hittills har cirka 120 spolbalkar i olika storlekar producerats. Företaget är bara på första året ännu.

- Vi är imponerade av ungdomarna och glada att vi tagit hem ordern på tillverkning av produkten i hård konkurrens. Det är även ett kvitto på vår effektivitet, säger Eric Carlsson, chef för Gemex hos Gema.

Alla tre i det nya företaget är operatörer vid ett av pelletsverken hos LKAB i Malmberget, där de arbetar 5- skift.

- Det är bra att vara aktiv i ett stort industriföretag. Man lär sig mycket och kan hitta lösningar som förbättrar och underlättar produktionen, säger Peter.

- Många nya ideer, t ex Spolbalken, har ett vitt användningsområde och kan användas i många olika branscher. Vi har t ex fått en första kontakt med pappersindustrin, där man också måste hantera spill, säger Roger Bergman.

Problem

Spolbalken är en ide som kom till efter flera års hantering av problem vid ett av transportbanden i LKABs pelletsverk.

Under transportbanden samlas spill. När rännor monterades under banden för att samla upp stoftet, uppstod nya problem. Den renspolning som installerades för att tömma rännorna var ineffektiv och gav vattenstänk som störde processen och maskineriet.

Spolbalken löser detta problem. Uppfinningen är en avskärmad spolningsanordning med riktad vattenridå som inte stör produktionen, håller spolrännan ren och minskar tid och kostnader för underhåll och renhållning av bandtransportörerna.

Arbetsgruppen lämnade in sin förbättring till förslagskommitten och belönades av LKAB.

- Vi fick 1800 kr att dela på tre personer i första skedet. Det var inte så mycket pengar, säger Peter Oja.

Men lyftet kom när de fick chansen att ta med sig iden som en egen uppfinning och starta tillverkning av den.

Centek ochj Ideum

Genom LKABs förslagsverksamhet fick de kontakt med utvecklingscentren Centek och Ideum. De fick hjälp att utveckla en prototyp som ledde till den färdiga produkten. Dessutom gav mötet med Innovation Norrbotten kontakt med en patentingenjör som hjälpte dem med en patentansökan.

- Prototypen krävde vissa förändringar och litet utvecklingsarbete. Sedan kunde den prövas i verkligheten hos LKAB. Nu är den motor i vårt nya företag i Gällivare, säger Roger Bergman.

Företaget Jobab bildades. De lade ut tillverkningen av produkten på anbud. Gema var starkast i den kampen. Nu har företagen ett partnerskap kring produkten.

- Vi utvecklar och säljer, Gema tillverkar. Det är en bra och effektiv lösning, bättre än om vi startat ny tillverkning själva. Gema har ju alla maskiner och all kompetens för tillverkningen. Vi behöver inte binda kapital eller dra på oss skulder. Vi kommer att arbeta som ett problemlösande och säljande företag inom spillhantering, det är vi bäst på, säger de.

Hittills är LKAB den stora avnämaren för produkten. Den har också köpts av Boliden till Aitikgruvan. Fler industribranscher är på gång t ex stålindustrin och pappersindustrin.

- Att ta hem en order inom gruvbranschen är ett starkt säljargument. Det är den tuffaste miljö man kan tänka sig. Klarar produkten kraven i gruvmiljön så klarar den alla andra krav också, säger Roger.

Exportmöjlighet

De tittar även på exportmöjligheter som Skandinavien och Tyskland. Tillsammans med Gema Industri har de visat produkten på en internationell industrimässa. Nästa steg är att hitta återförsäljare.

Delägarna i Jobab har ännu inte bestämt hur stort företaget ska bli.

- Det beror på. Vi kommer att vara problemlösare inom spillhantering i många olika sammanhang. Ökat miljömedvetande och krav på kostnadsminskningar ställer nya krav. Det ger fler problem och nya produkter att utveckla. Visst skulle det vara roligt att kunna leva på företaget på heltid. Men inledningsvis är vi försiktiga. Vi vill alla tre ha kvar våra arbeten i LKAB. Det är en styrka att ha erfarenhet och koppling till gruvindustrin. Vårt företag Jobab sköter vi på ledig tid när vi inte arbetar skift. Det är tufft, all fritid går åt. Men än så länge är det den bästa lösningen för oss, säger de.

MAURITZ MAGNUSSON
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!