Icke godkänt betyg
Skillnaderna i skolors och lärares betygssättning är för stora.Ett godkänt betyg på en skola blir kanske ett icke godkänt eller väl godkänt på en annan.- Träffbilden måste bli bättre. Alla måste i alla fall träffa tavlan, säger Maria Lundgren, för- och grundskolechef.
Ann Isaksson Pelli och Maria Lundgren i skolledningen i Luleå talar om att likvärdigheten i betygsättningen i kommunen måste förbättras. FOTO: Kurt Engström
Foto: Kurt Engström
Betygen som eleverna får i Luleå kommun är inte likvärdiga mellan de olika skolorna. Det säger Sture Bryggman, skolchef.
- Förhoppningsvis blir det bättre när lärarna får träffas och diskutera frågan.
Gårdagens kompetensutvecklingsdag är en start för ett treårigt projekt som kommunen har tillsammans med Uppsala universitet. Lärarna ska ingå i nätverk i alla ämnen och dessa ska träffas två gånger per termin. Det blir cirka 25 nätverk i grundskolan och lika många i gymnasiet. Allt för att stärka likvärdigheten i betygsssättningen.
Måste vara lika
- Ett godkänt betyg ska vara samma oavsett vilken skola eleverna går på. Det är viktigt både för elevernas rättssäkerhet och för vår egen skull, säger Maria Lundgren.
Även för lärare som arbetar med yngre elever ska arbeta med bedömningar.
- Jag vill poängtera att det här inte är något nytt. Bedömningar sker hela tiden och har alltid så gjorts. Men vi vill stödja lärarna i processen.
Fler nationella prov
Tidigare har vikten lagts på svenska matematik och engelska. Men nu kommer även kemi, fysik och biologi få nationella prov. Därför vill ledningen se över vilken kompetens som finns på de olika skolorna i dessa ämnen.
- Vi tror att den saknas på vissa enheter, säger Sture Bryggman.
Krister Andersson, Andreas Eriksson och Patrik Hagerman, är lärare på Kråkbergsskolan årskurs sju till nio. De säger att eleverna är delaktiga i bedömningarna och att det är något man talar med dem om under hela läsåret. Lärarna på skolan arbetar också tillsammans om betygen över ämnesgränserna.
En möjlig förklaring till att betygen inte är likvärdiga är skolornas olika verksamhet.
"Lite ångestfyllt"
- Verksamheten på skolan också formar synen på betygen. Vi ser nog inte alltid samma saker på olika skolor, säger Patrik Hagerman, lärare i svenska.
- Det är lite ångestfyllt att sätta betyg ibland. Man vill ju att det ska vara rättvist. Ibland är det svårt och då funderar man på om vi verkligen gett eleven möjligheten att utvecklas på bästa sätt, säger Krister Andersson, lärare i matematik och no.
Hur var det då med deras egna betyg när de gick i skolan?
- Jag fick rätt betyg utifrån vad jag visade. Men de var inte så bra, säger Patrik Hagerman.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!