Ica-handlaren på Hertsön: "Frustrerande"

Från mars 2021 har butiksägare kunnat ansöka om tillträdesförbud för personer som återkommande stjäl eller skapar problem i butiken. Endast fåtal ansökningar har godkänts och handlare upplever att det krävs mycket för att få förbudet.

Fredrik Kerttu, Ica-handlare på Hertsön, har ansökt om att en person ska få tillträdesförbud till butiken men hans ansökan har inte beviljats.

Fredrik Kerttu, Ica-handlare på Hertsön, har ansökt om att en person ska få tillträdesförbud till butiken men hans ansökan har inte beviljats.

Foto: Anders Appelgren

Luleå2021-12-29 04:45

I mars 2021 kom en lag som många handlare efterfrågat, lagen om tillträdesförbud till butik. När lagen trädde i kraft talade vi med flera handlare som berättade att de absolut skulle ansöka om tillträdesförbud för personer som återkommande missköter sig i butiken. Fredrik Kerttu driver Ica på Hertsön och han var glad när lagen kom men det är delvis utbytt mot besvikelse nu.

– Jag har ansökt om tillträdesförbud för en person men vi fick det inte, tyvärr, säger Fredrik Kerttu.

Den person som Fredrik Kerttu ansökte om skapade stora problem i butiken och återkom ofta.

– Man börjar fundera om en sådan person inte får tillträdesförbud, vem får det då? Det känns lite frustrerande, man lägger ändå ner en hel del tid på det, säger Fredrik Kerttu.

För att få till ett förbud behövs bevis för att en person återkommande skapar problem eller stjäl saker i butiken. Tidigare domar är något som väger tungt, problemet som Fredrik Kerttu ser det är att det överlag är svårt att få till domar. Det blir ett moment 22.

– Fast vi har bevis på kameran så blir det nedlagt, konstaterar han.

För att hantera problemen dessa personer skapar krävs att personalen är uppmärksamma.

– Vi försöker vara väldigt proaktiva och ta dem direkt på uppstuds. Mota dem vid grind, säger Fredrik Kerttu.

Ica Kvantum i Luleå är en av butikerna i Norrbotten som lyckats få ett tillträdesförbud för en person men fler ansökningar har skickats in, enligt ägaren Daniel Andersson. I flera fall bedömde åklagare att det inte fanns nog med bevis för att ge tillträdesförbud. Personen som fick förbudet har flera tidigare domar bakom sig.

– Där var det tre stölder i vår butik i alla fall, säger Daniel Andersson.

Vilken typ av personer är det ni sökt för?

– Det handlar om notoriska snattare som använder vår butik som sitt skafferi. De går bara in och tar vad de vill ha och går sedan ut och bryr sig inte alls.

Personen som fått förbudet på Kvantum har inte synts till i butiken efter det. Den som bryter mot ett tillträdesförbud riskerar böter eller fängelse i upp till sex månader.

Även Ica i Gammelstad har fått ett tillträdesförbud godkänt och även där har det gett effekt.

– Det har fungerat helt okej. Det var någon gång i början som personen kom tillbaka till butiken, tills den förstod vad det här handlade om, säger Tom Andersson, butikschef på Ica i Gammelstad.

Sedan lagen infördes 1 mars har 14 ansökningar gjorts i Norrbotten och fyra av dessa har beviljats, två i Luleå och två i Gällivare, enligt statistik från åklagarmyndigheten. 

Flera handlare vi talat med upplever att det verkar svårt att få till ett förbud men att det skulle vara för svårt, det upplever inte Anna Bergström, chefsåklagare. 

Det är en åklagare som fattar beslut om den ansökan som lämnas in.

– Jag förstår att butiker kan uppleva det som frustrerande om de haft förhoppningar att det kommer bli lätt att få tillträdesförbud, för det är det inte, säger Anna Bergström och fortsätter:

– Det här är mot en viss person och från en viss butik, då måste det finnas konkreta saker med just den här butiken och personen, som tidigare domar. Det räcker inte att bara ha varit allmänt otrevlig.

Att lagen är ny och att det kan ta en tid innan åklagare hittar rätt nivå i sina beslut är inget Anna Bergström tror gäller här.

– Vi försöker lägga oss på rätt nivå direkt. Jag har svårt att se att vi lagt oss på en för sträng nivå, det tror jag inte, säger hon.

Willys i Södra hamn i Luleå har än så länge inte ansökt om tillträdesförbud. Enligt butikschefen Urban Winther går det i perioder då butiken har problem med vissa personer och om någon upprepade gånger ber sig illa åt eller stjäl meddelar butiken att de inte är välkomna dit men det är inte samma som ett tillträdesförbud.

– Vi har inga stora problem men försöker ta tag i dem så fort som möjligt, säger Urban Winther.

Han hade önskat att chansen att få tillträdesförbud var större och att processen var enklare. Det kan vara en av anledningarna till att butiker inte söker om det i någon större omfattning.

– Till 99,9 procent är jag säker på att det är så. Det borde ligga på butikerna själva. Vi vill ju egentligen inte porta folk, det gör vi ju bara om vi har stora besvär med dem, säger Urban Winther.

Lagen om tillträdesförbud

Enskilda butiksinnehavare kan att ansöka om ett förbud för en person över 15 år att få tillträde till och vistas i en butik om det på grund av särskilda omständigheter finns risk för att han eller hon kommer att begå brott i butiken eller allvarligt trakassera någon som befinner sig där.

Ett särskilt skäl för ett sådant förbud är att personen i fråga tidigare har begått brott i eller i anslutning till butiken.

Beslut fattas av åklagare efter ansökan av enskilda butiksinnehavare eller polisen

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!