I stormens spår

Glenn Robarth ägnar det nya årets andra dag åt att röja undan spåren efter nyårsaftonens storm - i skidspåren på Ormberget. I en slinga mot Lerbäcken ligger en stor gran.- Jag började fyra i morse. På vissa ställen har jag skjutit en meter skräp framför plogen, säger han.

Foto: Fredric Lundqvist

LULEÅ2009-01-03 06:00
Glenn Robarth är tillsammans med en kollega på fritidsförvaltningen i Luleå ansvarig för spåren på Ormberget. De börjar arbeta fyra på morgonen, även om det inte har stormat.
- Nyårsdagen är nästan den enda dagen då vi är lediga så det har hunnit samlas mycket bråte i spåren. Det är granar, kottar, buskar och all möjlig skit, säger Glenn Robarth innan han med NSDs fotograf som passagerare låter pistmaskinen rulla mot Lerbäcken och den stora granen.
Robarth har redan avverkat 3,5 mil spår och han berättar att han har fått ta vissa sträckor dubbelt för att göra helt rent.
Någon skadade sig
I Ormbergsanläggningen råder stiltje. Restaurangen är stängd. Några skidåkare kommer för att bada efter en tur i spåren. Fredrik Lundström jobbar i receptionen. Arbetsledaren Björn Jonsson kommer förbi och undrar om Fredrik känner till någon olycka på Ormberget på nyårsdagen. Själv har han hört att någon skadat sig i spåren och förts till sjukhus i ambulans.
Tydligen satsade någon på skidåkning trots nedblåsta kottar och grenar i spåren, ramlade och skadade sig. Mer uppgifter går inte att få fram. Fredrik Lundström har inget hört.
- Det enda jag har observerat av stormens härjningar är att restaurangens skylt har blåst ner, säger han.
Tävlingsåkare
Nina Lintzén sitter i värmestugan och vilar sig efter en träningsrunda på skidor. Hon är ursprunglig Luleåbo men bor sedan fyra och ett halvt år i Sandviken. Hon fick jobb på Sandvik efter att ha tagit sin civilingenjörsexamen på Luleå tekniska universitet och hon är tävlingsåkare på skidor.
- Jag tävlar för Årsunda IF. Men jag skulle gärna flytta tillbaka till Luleå om jag fick ett jobb här. Det är mer snö här uppe och jag längtar tillbaka, säger hon.
Nina Lintzén har varit hemma i Luleå i hela tre veckor och åkt på Ormberget alla dagar utom nyårsdagen.
Ingen kan lastas
- Det har varit perfekta spår här hela tiden. Jag vill verkligen säga det. Att det sedan kommer en storm och det blåser ner en massa i spåren är ju inget som någon kan lastas för. I dag var det fint igen. På nyårsdagen körde jag styrketräning i stället och det var helt okej, säger Lintzén.
Arbetsledare Björn Jonsson säger med ett leende på läpparna:
- De äldre gubbarna har hunnit klaga över skräpiga spår.
Det låter som att just de klagomålen hör till. De bevisar att allt är som det ska snarare än motsatsen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om