I skuggan av Akka

Anders och Anna Innala bytte skärgårdens vågor mot fjällsjöns dyningar.
- Levnadsvillkoren är desamma här som i skärgården, säger Anna Innala.
Följ NSD:s artikelserie fjälliv om människorna vid slutet av vägen västerut.

Foto:

Luleå2011-08-06 10:57

Mörka moln tornar upp sig över horisonten och Akkajaures klara fjällvatten blir snabbt mörkt. M/S Storlule lämnar bryggan i Ritsem utan fjällvandrare, för första gången den här sommaren.

Skepparen Anders Innala har lärt sig de förrädiska skären i sjön. Och det är viktigt eftersom vattennivån i Akkajaure kan skifta på 30 meter, beroende på hur mycket vatten kraftverket i Suorva släpper ut. Det är hans andra år på Svenska turistföreningens båt som fraktar vandrare över till Änonjalme och Vaisaluokta, där lederna börjar in i de stora nationalparkerna Stora Sjöfallet, Padjelanta och Sarek.

- Det är lite annorlunda än hemma. Där brukar man bli förvarnad om vädret. Här slår det bara om helt utan förvarning, säger Anders Innala och följer den led över sjön han själv stakat ut.

Anders och Anna Innala är annars inbitna kustbor och kör normalt båttrafik i skärgården. Men de ångrar inte miljöombytet.

- Folk här är helt otroliga, man känner helt klart att man är välkommen, säger Anna.

- Alla pratstunder man får. De är ofta korta, men de ger mycket.

NSD:s reportageteam hoppar av i Änonjalme och besöker därefter det vackra, sjudande sommarvistet i Vaisaluokta, Lasse Valkeapääs stuga med en av landets vackraste omgivning, fjällstationen i Akka där trötta vandrare kommer in från långturer i vildmarken och många fler platser. Följ resan i NSD och www.nsd.se.

Se filmen från M/S Storlule 1958 här!

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om