I själva verket blir det minskade stoftutsläpp

Koksverket får ett nytt släcktorn i sommar när det gamla har tjänat klart efter 40 år. Det nya ska hjälpa till att minska stoftutsläppet.

NYTT. I sommar ska det nya släcktornet på Koksverket tas i??bruk. Det ersätter det 40 år gamla släcktornet.

NYTT. I sommar ska det nya släcktornet på Koksverket tas i??bruk. Det ersätter det 40 år gamla släcktornet.

Foto:

LULEÅ2015-03-25 20:50

Det var i måndags som det nya släcktornet kom på plats. Det var en logistiklösning i den högre skolan som bland annat krävde perfekta väderförhållanden och stor säkerhet.

Släcktornet väger nämligen 130 ton och är 20 meter högt och med hjälp av en mobilkran lyftes det på plats på det lika höga betongfundamentet. Efter 30 minuter var tornet på plats.

Släcktornet ska tas i bruk till sommaren är det tänkt och investeringen är en förutsättning för att SSAB ska klara emissionskravet på stoftutsläppet som år 2016 inte får överstiga nivåer på 25 gram stoft per ton koks. Det nya släcktornet är tio meter högre än det gamla som installerades 1975.

En ny och större sedimenteringsbassäng för släckvatten ska också byggas. Släcktornet används för att kyla ner glödande koks som produceras på koksverket.

– Det här betyder jättemycket. Förutom den positiva miljöpåverkan innebär det att vi får nya anläggningar vilka kräver mindre underhåll. Dessutom bidrar miljöförbättringarna i form av minskat stoft även en bättre arbetsmiljö, säger Lars Bogren, chef för koksverket.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om