"I kväll ska vi äta gott"

Ramadan är över.- I kväll ska vi äta gott. Det blir mycket söt mat, säger Asim Muhammad, 34, från Luleå.

Asim Muhammad från Luleå avslutade fastemånaden Ramadan under fredagen.

Asim Muhammad från Luleå avslutade fastemånaden Ramadan under fredagen.

Foto: Bengt-Åke Persson

LULEÅ2010-09-10 11:44

Ramadan, ramadan, den nionde månaden i det islamiska månåret, firad som fastemånad. Den räknas som den månad då Muhammed fick sin kallelse (se faktaruta). I går avslutades Ramadan och många muslimer samlades i Pontusbadets spegelsal för gemensam bön.
- Vi avslutar vår högtid nu. Fastan pågår i 30 eller 29 dagar . Vi är samlade familjer, vänner, alla som kan komma för för bön tillsammans, säger Asim Muhammad.
Vad blir det för typ av mat?
- Det blir all typ av mat men det ska bli festlig mat. Sedan blir det också mycket söt mat. Det är ungefär som julhelgen för er, julmat alltså.
Asim Muhammad har fastat i en månad och jobbar som arbetsledare på... McDonalds.
Inom islam fastar man under fastemånaden Ramadan från soluppgång till solnedgång, medan man däremot kan inta föda under dygnets mörka timmar. I Koranen står det: "Ät och drick tills du kan skilja mellan en vit och en svart tråd i gryningen, fullfölj så fastan fram tills natten faller på". För en muslim ingår i fastan även undvikande av sexuellt umgänge, förtal, skvaller och aggressivitet.
Fasta (arabiska sawm) är en av islams fem grundpelare (den fjärde). De som är sjuka eller på resa är befriade från fastan men måste senare fasta motsvarande antal dagar.
Källa: Nationalencyklopedin.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om