I höst väntar kaoset

Snart öppnar Konsum och Systembolaget i Fyrenhuseti Luleå.Följden kan bli trafikkaos vid Loets busstation.- Redan nu är det för många obehöriga bilister och gångtrafikanter som genar över bussplan, säger Arne Andersson, vd för Länstrafiken.

Ont om lediga platser. Parkeringen utanför Luleå busstation, veckorna innan Konsum slår upp portarna i Fyrenhuset.FOTO: simon eliasson

Ont om lediga platser. Parkeringen utanför Luleå busstation, veckorna innan Konsum slår upp portarna i Fyrenhuset.FOTO: simon eliasson

Foto: simon eliasson

Luleå2009-08-17 06:00
I september slår Konsum upp portarna, medan öppnandet av Systembolaget dröjer till december.
Oron över bristen på parkeringsplatser i direkt anslutning till Fyrenhuset har NSD uppmärksammat tidigare.
Enligt fastighetsägaren Galärens utredning finns det 231 parkeringsplatser i närheten av Fyrenhuset, vilket inbegriper samtliga platser längs Kungsgatan och Hermelinsgatan från Magasinsgatan till Stationsgatan.
Få avlämningsplatser
Men trots det kan den ökade trafiken i kvarteret ställa till med problem. Det befarar både Länsstrafiken och Norrbottens bussgods vid Loets busstation.
- Det är bekymmersamt redan nu. Loets parkeringsplats är alltid full, särskilt vid lunchtid, och avlämningsplatserna för våra bussresenärer är för få. Det blir inte bättre när Systembolaget och Konsum och öppnar, säger Arne Andersson.
Busstationen riskerar att drabbas av allt fler obehöriga trafikanter på grund av kundtillströmningen. Många bryter redan i dag mot förbudet att svänga in med bil och parkera intill bussplanen vid Loet.
"Stort arbetsmiljöproblem"
Dessutom tillkommer alla lastbilstransporter till och från Fyrenhuset, som har sin nya godsmottagning alldeles intill bussplanen.
- Det blir väldigt trångt med både bussar och lastbilar via infarten från Skeppsbrogatan. Det här kan ställa till stora problem, säger Ellinor Isaksson, trafikplanerare vid Länstrafiken.
Ett annat bekymmer är gångtrafikanterna från Östermalm som tar en genväg över bussplanen in mot centrum.
- Våra bussförare upplever det som ett stort arbetsmiljöproblem. Det bästa vore ett staket runt bussplanen längs med Skeppsbrogatan och Prästgatan, säger Ellinor Isaksson.
"Ekonomisk fråga"
Tekniska förvaltningens gatu- och trafikavdelning har träffat Länstrafiken vid flera tillfällen för att se över situationen och enas om lämpliga åtgärder.
- Vi har anlitat en konsult när det gäller godstransporterna. Ett alternativ kan vara en separat infart för lastbilarna som ska till Fyrhuset. Problemet är att både lastbilarna och bussarna behöver en så stor svängradie, säger Hanna Ahnlund,Tekniska förvaltningen.
Däremot har kommunen ännu inga konkreta planer när det gäller gångtrafikanterna.
- Ett staket runt bussplan har inte diskuterats. Det är en ekonomisk fråga och vi har inte äskat om sådana pengar, säger Hanna Ahnlund.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om