"I grunden är jag ändå en teatermänniska"

Vi går genom korridorerna på Norrbottensteatern för att komma till scen 1 för fotografering. Var än det finns människor, så lyser de upp när de ser vem som går i täten. ”Hej, Elisabeth!” utbrister de. Trots att det är drygt tre månader sedan hon lämnade teatern.

En huvudroll. Palle Hansen och Elisabeth Lax i Wienerblod på Stora teater i Göteborg.

En huvudroll. Palle Hansen och Elisabeth Lax i Wienerblod på Stora teater i Göteborg.

Foto:

Luleå2018-02-23 06:00

Många känner dig som sångare.

– Det var nog min mamma som inspirerade mig allra först. Det sägs att hon ständigt sjöng för mig ända sedan jag föddes. Hon kom från en familj med elva barn. Alla hade fina sångröster. Själv sjöng jag solo redan när jag var väldigt liten.

– Jag hade en underbar musiklärare i högstadiet och gymnasiet i Haparanda, Malin Lindeman. Det var hon som lockade fram så mycket hos mig. Jag var en jätteblyg tjej, extremt blyg, kan jag säga. Men det brydde hon sig inte om, hon satte mig att sjunga på avslutningar och luciatåg. Hon såg någonting i mig. Konsekvensen av det blev att jag ägnat hela mitt liv åt kultur.

Du började i Stora teaterns kör i Göteborg.

– Jag var överlycklig över att få ett stadigt jobb. Att få leva med teater och musik på heltid!

– Jag debuterade som solist med Norrlandsoperan i Umeå, som Barbarina i Figaros bröllop, medan jag gick på Statens Musikdramatiska skola (Operahögskolan) i Stockholm.

– Jag hade sådan tur att när jag kom till Stora teatern efter Scenskolan, så fick jag solistroller på en gång. Först i Trollflöjten. Sedan fick jag min drömroll, ingen märkvärdig roll, men rolig, i Animalen. Med den uppsättningen åkte vi till Wiesbaden och till Festspelen i Bergen och spelade in den för TV. Och sedan tog Tage Danielsson med mig till Stockholm och Oscarsteatern i en ny Animalen och i en ny roll.

– Det sista jag gjorde på Stora teatern var Första damen i Trollflöjten.

– Sedan flyttade vi över till Göteborgsoperan och jag fick glädjen att vara en av solisterna vid invigningen som också direktsändes i TV. Det är en fantastisk byggnad, men mycket var ofärdigt där.

Det var ingen som gjorde sig illa eller skadade sig?

– Det var farligt. Till exempel när vi skulle göra Den Flygande Holländaren, så öppnade sig luckor i golvet som aldrig hade varit öppna förut. Man kunde trilla sju meter ned i ett betonggolv. Jag brukade gå över en täckt lucka som automatiskt skulle låsas underifrån när det var dags att gå ut från scenen. En kväll sa scenmästaren till mig när jag gick hem: "Elisabeth, är du medveten om att jag hade kunnat få sopa upp slamsorna efter dig i kväll?". Den kvällen hade luckan inte blivit låst. Av någon anledning gick jag den kvällen ett par decimeter från kanten där jag vanligtvis gick…

– Jag jobbade fackligt och ganska mycket med arbetsmiljöfrågorna. I anslutning till det blev jag helt enkelt tillfrågad om jag var intresserad av att bli chef för kören och sedan om jag kunde vara projektledare bland annat för att bygga upp Göteborgsoperans nya turnéverksamhet i Västra Götaland. Det är bland det roligaste jag har gjort.

– Bland annat kom jag till Åmål och jag hade aldrig varit i Åmål. Men jag tyckte att det var en helt fantastisk plats, så vacker.

Hur blev ni mottagna i Åmål?

– Jättebra. Operan blev alltid väl mottagen.

– En sommar ringde vd för Göteborgsoperan och frågade om jag kunde tänka mig att ta över jobbet som personalchef. Jag svarade ja.

Från liten blyg flicka i Haparanda till modig chef på Göteborgsoperan?

Jag satt i ledningsgruppen för Göteborgsoperan i elva år, så det är klart att jag lärde mig stå upp för mig själv och föra fram det som jag ansåg vara viktigt för utvecklingen.

– Jag arbetade mycket i relation till de konstnärliga processerna för opera, musikal och dans. Och med arbetsmiljöfrågor och jämställdhet. Jämställdhet måste också gälla den konstnärliga verksamheten. Det var inte det lättaste att komma igenom det motståndet.

Det känns lite grann som #metoo. Men ni var alltså tidigare ute med arbetet mot sexuella trakasserier och för jämställdhet?

–Jo, vi arbetade med det. Det finns ett ärende som jag känner igen ifrån berättelserna som skådespelerskorna har förmedlat, där jag agerade och där det blev konsekvenser för den chefen.

Från att ha varit bokstavligt talat på golvet (scengolvet) inom kulturen så blev du ledare och – utvecklare. När du flyttade tillbaka till Luleå till landstinget, regionen, blev du "headhuntad", tillfrågad om du ville ha det jobbet?

– Nej, jag sökte och fick det. Jag längtade tillbaka till Norrbotten.

– Jag hade haft förmånen att gå två ledarskapsutbildningar under mina tidigare chefsår. Jag tycker att det är viktigt att säga att ledarskap, det är en kompetens. Det är inte så att du självklart kan leda en verksamhet bara för att du är en duktig sångare eller för att du är en duktig läkare eller någonting.

Men föds man ledare? Är det en egenskap som är medfödd eller är det något du måste lära dig?

– Det kanske finns en talang hos dig... Men den måste plockas fram, du måste lära dig att leda, du måste hitta redskapen. Av erfarenhet och genom kompetensutveckling.

Det är inte i huvudsak paragraferna man lär sig på ledarskapsutbildning utan medlen?

– Absolut. Det är inte intressant med ett ledarskap där du enbart pekar med hela handen. Det intressanta ledarskapet, det näringsfyllda ledarskapet, är när du samverkar och tillsammans kan driva saker framåt. Det handlar mycket om kommunikation men också om tydlighet, mod och respekt för varje medarbetare.

Jag tänker på citatet "Det ska fan vara teaterdirektör". Du var dessutom i pensionsåldern när du blev teaterchef på Norrbottens-teatern. Vad tänkte du då?

– Jag tyckte att det var roligt att styrelsen frågade mig. I grunden är jag ändå en teatermänniska. Att börja på teatern, jobba länge på teatern och sedan avsluta sitt yrkesliv på teatern, det kändes jättebra. Det var som om cirkeln slöts och det kunde inte blivit bättre. Fast nu fortsätter jag ju arbeta.

– Jag tycker väldigt mycket om Norrbottensteatern. Inte bara skådespelarna utan tekniker och administration, ja allihopa. Det finns en väldig vilja att göra bra, bra teater och göra det bra för norrbottningarna.

På teatern har man en ganska lång förberedelsetid för olika föreställningar, har du haft inverkan på vad som spelats nyligen och spelas just nu?

– På 2017 års repertoar, så exempelvis beslutet om att spela Cabaret, det tog jag. Och det gäller också vårrepertoaren 2018.

Hur väljs vilken pjäs som ska spelas? Det är teaterchefen som bestämmer, men det måste ändå finnas personer som sätter idéerna i huvudet på dig.

– Det är olika. Om man tittar på ”Liv Strömqvist tänker på dig”, så var det så att jag läste om den. Jag var och tittade på den på Dramaten och fick en uppfattning om hur den var. Det finns repertoarråd på en teater och vi läste igenom den. Man diskuterar. Ett repertoarråd är ju ett råd och beslutet tas alltid av teaterchefen men bygger på de diskussioner man har haft. Ibland har inte rådet en gemensam uppfattning.

Vad är du mest nöjd med under ditt yrkesliv?

– Man kan säga så här: Jag är väldigt glad över helheten och över hur mitt yrkesliv utformade sig. Jag vågar till och med använda ordet "tacksamhet" för jag tycker att jag har haft ett jättebra yrkesliv.

– Jag är väldigt glad över Jubileumsåret 2017 på Norrbottensteatern, att det blev så bra och att vi till och med, mitt i hektiskt repetitionsarbete, lyckades genomföra en Jubileumsdag med allt vad det innebar.

– Sedan finns det enstaka saker som jag kan känna extra tillfredställelse över att jag har gjort, till exempel det stora arbetet på Göteborgsoperan med arbetsmiljön. Likaså jämställdhetsarbetet.

– Jag är också nöjd med att jag fick möjlighet att bidra till utvecklingen av Norrbottens kulturliv. Och, nu höll jag på att glömma det som jag är verkligt nöjd med, att vi klarade av att vara pilotlän för kultursamverkansmodellen och att vi skapade en unik kommunikation mellan Norrbottens kommuner och Landstinget. Med hjälp av de två kulturplaner jag skrev ihop under den här tiden och de samråd och de initiativ som togs på kulturens område fick vi också glädja oss åt flera extra miljoner och nationell respekt för vårt arbete.

Fakta/Elisabeth Lax Tre röster om... Min fredagskväll:

Fullständigt namn: Annie Kerstin Elisabeth Lax

Född och uppvuxen: Haparanda

Ålder: 67 år

Familj: Dotter Alina som började på UD i september 2017 efter tre år på EU-kommissionen i Bryssel

Utbildning: Statens Musikdramatiska skola i Stockholm (numera Operahögskolan), Statens Scenskola i Göteborg, socionomexamen på Socialhögskolan i Stockholm.

Arbete: sångerska på Stora teatern/Göteborgsoperan till och med 1995, körchef, projektledare, personalchef . Arbetat på Norrlandsoperan, Riksteatern och Oscarsteatern förutom olika konserter. Kultur- och turismchef i Kungsbacka. Kultur och utbildningschef NLL. Teaterchef Norrbottensteatern. Började på Samernas utbildningscentrum som utvecklingsstrateg 12 februari 2018.

Intressen: Kultur i alla slags former men särskilt scenkonst . Läser en hel del. Mycket idrottsintresserad, särskilt av friidrott. Tycker mycket om att resa. Rest en hel del i Asien.

God egenskap: Ständigt nyfiken på livet och vill hela tiden lära nya saker.

Carina Stenberg, sångare: Elisabeth är en väldigt fin och varmhjärtad person som jag har förmånen att få vara vän med. Vi kommer båda två från Haparandatrakten och det har alltid inspirerat mig att ha en sån skönsjungande sopransyster hemifrån. Vi har också en annan lite mer ovanlig koppling till varandra eftersom min mamma har sytt kläder till Elisabeths mamma och farmor. Oavsett vad Elisabeth tar sig för i arbetslivet så gör hon det med liv och lust och ger alltid allt. Det är verkligen beundransvärt.

Kent Ögren, före detta landstingsråd i Norrbottens läns landsting: Elisabeth kom till landstinget precis som staten beslutade att resurserna från nationell nivå skulle fördelas enligt en ny modell. Vi lyckades få förmånen att ingå i modellen som en av de fem första regionerna.

Elisabeths nätverk och kontakter på nationell nivå visade sig väldigt värdefullt för utvecklingen i Norrbotten. Att arbeta med Elisabeth var stimulerande och glädjefullt. Många skratt och djupa samtal blev det vid våra många resor i länet och landet. Kort sagt: en medarbetare som alla borde få förmånen att jobba med.

Annette Kohkoinen, tidigare medarbetare, nuvarande vän, tillträdande kulturchef i Gällivare kommun: Elisabeth är en varm person med en genuin drivkraft för kultur. Hon värnar den konstnärliga nerven och har genom modiga beslut och hårt arbete lyft Norrbottens kulturliv. Elisabeth är en förebild för många och kanske alldeles särskilt för kvinnor. Hon älskar att resa till länder långt borta men trivs minst lika bra i skidspåren runt hörnet. Vi delar många färgsprakande minnen! Tack!

Det finns två alternativ. Antingen blir det en skön hemmakväll med "På spåret" och lite god mat innan eller så blir det en kulturaktivitet av något slag teater, musik eller film. I bästa fall har jag också hunnit träna innan.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om