Hyresvärd får inte bo i kvinnolägenhet

Vid onsdagens förhandlingar i hyresnämnden bestämdes att hyresvärden Jim Köhler inte ska flytta in i den lägenhet som han bara hyr ut till kvinnor.- Det känns jättebra, säger en lättad Jennie Olofsson, som hyr ett rum i lägenheten.

LULEÅ2008-07-17 06:00
NSD har tidigare berättat om konflikten mellan Jim Köhler, som äger ett hus på Gültzauudden i Luleå, och hans hyresgäst Jennie Olofsson. Hon hyr ett rum i en lägenhet i Köhlers hus. I lägenheten finns tre rum och de hyrs bara ut till kvinnor, enligt hyresvärdens hemsida. Lägenhetens kök och badrum disponeras gemensamt av hyresgästerna.

I avin till februarihyran hade Jim Köhler, utan att meddela hyresgästerna, höjt hyran med 100 kronor. Det fick Jennie Olofsson att kontakta Hyresgästföreningen.
Enligt Hyresgästföreningen, och även enligt Fastighetsägarnas företrädare, var hyran oskäligt hög.
- Kvadratmeterhyran är på över 1 000 kronor och hyresnivån bland de högsta i Luleå, säger Magnus Söderlind, jurist vid hyresgästföreningen i Luleå.

Men Jim Köhler ville inte höra talas om någon hyressänkning. I stället ville han först säga upp Jennie Olofsson och sedan meddelade han att han själv skulle flytta in i kvinnolägenheten, där ett av de tre rummen är lediga.
- Det kändes verkligen som ett hot, ett slags hämnd för att jag kontaktade Hyresgästföreningen angående hyran. Det är ju absurt att en medelålders man ska flytta in i ett boende bara för kvinnor där man bor så här tätt inpå varandra, säger Jennie Olofsson.

Både Hyresgästföreningens och Fastighetsägarnas representanter har varit starkt kritiska till Köhlers planer och vid förhandlingar i hyresnämnden kom parterna överens om att Jim Köhler inte ska flytta in i kvinnolägenheten.
- Jag är verkligen lättad. Nu ska ett kontrakt skrivas så att det finns skriftligt också. Det känns skönt, säger Jennie Olofsson.
Frågan om hyran är för hög kommer att tas upp i hyresnämnden någon gång i augusti.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om