Problemen har varit många i hyreshuset under den tid som bolaget LKS Holdings har ägt fastigheten. Nu hoppas Hyresgästföreningens jurist Susanne Lindmark som handlägger ärendet att tvångsförvaltningen ska fortsätta.
Hon blev inkopplad i ärendet tidigare i år och har haft samtal med flertalet hyresgäster i huset.
– De har berättat om olika sorters brister, men det mest allvarliga var när vattnet till fastigheten stängdes av under mars månad i år.
Det har också varit problem med värmen i två av lägenheterna. En av hyresgästerna felanmälde värmen första gången i december 2022 och har sedan dess tvingats värma upp sin lägenhet med egna el-element.
I augusti 2023 ansökte Hyresgästföreningen om åtgärdsföreläggande hos Hyresnämnden.
– Det handlade om bristande städning i allmänna utrymmen, bristande halkbekämpning, en trasig torktumlare, bristande värme samt att hyresvärden inte gav någon information i förväg när vattnet i fastigheten skulle stängas av.
Hyresvärden lovade att åtgärda bristerna och därför avskrevs ärendet.
Det enda som hände var att torktumlaren byttes ut.
Efter det har problemen eskalerat med återkommande elavbrott, avbrott i vattentillförsel och internetuppkoppling. LKS Holdings har inte betalat vattenavgifterna till Lumire.
– Alla hyresgäster har beskrivit en stor oro över vilka brister som kommer att uppstå och att man inte vet när brister ska åtgärdas, till exempel om vattnet kommer att fungera när man behöver ta en dusch. De har också beskrivit ett otrevligt beteende från hyresvärdens sida, säger Susanne Lindmark.
Två av hyresgästerna som bott i fastigheten i många år orkade inte längre utan har valt att flytta. Två flyttade tillfälligt.
Efter att vattnet stängdes av i mars vände sig Hyresgästföreningen återigen till Hyresnämnden.
– Nu blev det istället en ansökan om tvångsförvaltning, vilket är en mycket ovanlig åtgärd. Men vi bedömde att bristerna var så allvarliga att en ansökan om åtgärdsföreläggande inte var tillräcklig. Vi kunde heller inte vänta oss att hyresvärden skulle följa ett föreläggande.
Detta mot bakgrund av att den tidigare överenskommelsen inte följdes. Men också att hyresvärden inte heller hade följt räddningstjänstens föreläggande om åtgärder kopplade till brandskyddet i fastigheten.
Hyresnämnden beslutade att omedelbart ställa fastigheten under tvångsförvaltning. Lulebo fick uppdraget.
– Beslutet kom inom två timmar efter att vi hade skickat in ansökan.
Hyresnämnden bedömde att "de brister som åberopats är så pass allvarliga och när det gäller avstängningen av vatten så pass akut att fastigheten till dess ärendet avgörs slutligt eller annat förordnas ska ställas under förvaltning av särskild förvaltare".
LKS Holdings har bestridit tvångsförvaltningen och påpekar genom sin företrädare, advokat Katrin Berglund Karlsson, bland annat att fastigheten var i dåligt skick när bolaget tog över, att tiden för att renovera har varit för kort samt att det har varit problem med att hyresgästerna inte har felanmält och att bolaget "därmed saknat kännedom om mycket av den påstådda problematiken".
Till NSD svarar hon på sms: "Jag kommer inte lämna några kommentarer avseende ärendet".
Hyresnämnden höll sammanträde med parterna 3 april och 19 april för att ta ställning till om det ska bli en långvarig tvångsförvaltning. Beslutet kommer 30 april.