Hyresgästerna: Dålig ventilation och lyhörda lägenheter

Sprickor i tak och väggar. Dålig ventilation. Lyhörda lägenheter. Samtidigt som de två nya punkthusen växer upp så gror missnöjet i de två tidigare.
Enligt vad NSD erfar gör nu flera hyresgäster gemensam sak mot Lulebo.

Foto:

LULEÅ2012-10-11 05:00

För ett år sedan skedde inflyttningen till de två första punkthusen på Lulsundsberget. Men redan nu gror missnöjet bland fler av hyresgästerna.

Ständiga problem
NSD har varit i kontakt med flera av dem, men ingen vill i dag träda fram. De planerar dock att göra gemensam sak mot hyresvärden Lulebo.

- Inne i lägenheter är det sprickor i tak och väggar. Och vi har inte ens bott här i ett år. Redan i januari kom första sprickan, säger en av hyresgästerna.

Hon visar också på ett av uthusen där fasaden är trasig och har lagats med ett liggunderlag för att hålla fukten borta. Garageporten låser sig vid dåligt väder och förråden är fuktiga.

- Vi felanmäler och felanmäler. Och när det väl är åtgärdat har det uppstått nya problem.

Enligt Anders Sandberg, vd för Lulebo, är sprickorna en naturlig del i torkningsprocessen. Och det kan ta ett år till innan felen är åtgärdade.

Garantibesiktning
- Vi vet att hyresgästerna har synpunkter på det här. Men efter två år har vi en garantibesiktning. Vi kan inte springa där för varje grej, då uppstår en ny spricka. Men fel som man inte kan leva med ska naturligtvis åtgärdas på en gång, säger han.

Många är även missnöjda med hur HSB:s och Lulebos nya byggnationer påverkar boendemiljön. Trafiken är tung, arbetet sker på helger och sprängningar tidigt på morgonen.

Anders Sandberg menar att hyresgästerna får stå ut med byggstöket.

- Jag förstår dem. Men hur ska vi bära oss åt. Valet är att inte bygga. De måste ha överseende och det finns restriktioner att det bara ska byggas på arbetstid, säger han.

Brutet löfte
Sandberg är dock besviken på att vägen upp till de befintliga husen inte blev asfalterad förrän helt nyligen.

- Vi fick ett löfte att det skulle vara klart innan midsommar. Det var det inte. Vi har fört synpunkterna från hyresgästerna vidare och håller med dem.

Ni har haft hög omsättning på hyresgäster redan efter ett år?
- Det är vårt snittal. Alla nybyggen har en högre omflyttning innan det har satt sig, säger Anders Sandberg.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om