Det ringer ut på rast i Kyrkbyskolan. Barnen rusar nedför trappen i huset som ursprungligen uppfördes 1946 och renoverades 1986. Väl ute på skolgården börjar de alla sjunga Måns Zelmerlöws Heroes innan de stapplande på skridskor fortsätter mot den spolade fotbollsplanen.
De passerar matsalen och köket, där de snart ska äta. Köket, som har hamnat mitt i slagfältet när Luleå kommun vill lägga ner småskolor och bygga större enheter.
I det underlag till förslaget om Framtidens skola som presenterades i januari finns uträkningar som visar att skolorna som föreslås läggas ner är i stort behov av renovering. Den totala renoverings- och underhållskostnaden de närmaste tio åren uppgår till cirka 152 miljoner kronor.
Investeringarna ligger till grund för uträkningar som visar att hyrorna ökar, i vissa fall med över 300 procent. De gamla skolorna får hyror i nivå, eller i alla fall nästan i nivå, med helt nya skolor.
Jämfört med hyresnivån 2014 beräknas hyrorna för de hotade skolorna öka med 34 miljoner kronor, eller en fördubbling.
Det innebär att underlaget som politikerna ska ta ställning till, visar att hyreskostnaden även om man bygger helt nya skolor, i stort sett blir samma som att ha kvar de gamla skolorna.
De kvarvarande skolorna får sänkta hyror på grund av avskrivningar. De är inte heller utredda i underlaget för det uppdraget har inte stadsbyggnadsförvaltningen fått av uppdragsgivaren, barn- och utbildningsförvaltningen.
Föräldern Thomas Söderlund har varit med förr. 2006 ville förvaltningen lägga ner Kyrkbyskolan. Nu kretsar mycket runt köket.
– Det blir intressant om skolorna nu blir kvar. Kommer vi få se de här 21 miljonerna som finns i underlaget investerade i Kyrkbyskolan? Jag skulle inte tro det, säger han.
En källa med god insyn uppger att kommunen har räknat på köket. En renovering för att uppfylla dagens regler för serveringskök, dit maten körs från ett centralt kök, skulle kosta två miljoner kronor. Ändå har man lagt in nio miljoner kronor i kostnader för tillagningskök, bland annat för Kyrkbyskolan. Men är det så att det någonsin kommer att finnas krav på tillagningskök i de mindre skolorna? Det kan ingen svara på i dag. Kommunen arbetar med en kostutredning, men den är långt ifrån klar.
Thomas Söderlund visar upp en graf där kommunens hyresnivåer i skolorna under flera år legat på samma nivå. Om skolorna inte läggs ner går staplarna kraftigt uppåt. Hyrorna chockhöjs.
– Jag hävdar ju att man blåser upp det här med flera hundra procent. Tunga investeringar aktualiseras först när de ger motiv till nedläggningar, säger han.
Klöverträskskolan är Luleås nyaste grundskola 1996 och renoverad 2012. Trots det finns ett renoveringsbehov på nästan sju miljoner kronor under de kommande tio åren inlagt i utredningen.
Föräldrarna Peter Gustavsson och Daniel Nyberg sitter i "hjärtat", den gemensamma samlingspunkten i den arkitektritade skolan. De har själva tagit dit en byggnadsingenjör som har granskat byggnaden.
– Under den här perioden fram till 2024 hittar vi ingenting. Inget som borde vara planerat, det är ändå nyrenoverat 2012, säger Daniel Nyberg.