Hyr ut i andrahand – hjälp bostadsköerna

Har du chansen att hyra ut i andra hand? Det kan underlätta bostadsköerna.

Kortare kö. Kön av bostadssökande kortades rejält när en köavgift infördes. 18 178 personer har registrerat sig och betalat hos Bostad Luleå som nu sköter bostadsförmedlingen åt Lulebo och Luleå kommun.

Kortare kö. Kön av bostadssökande kortades rejält när en köavgift infördes. 18 178 personer har registrerat sig och betalat hos Bostad Luleå som nu sköter bostadsförmedlingen åt Lulebo och Luleå kommun.

Foto: Anna Isaksson

Luleå2017-05-26 10:12

Andelen bostadsägare som hyr ut bostaden, eller delar av den, i andra hand har ökat något de senaste åren. Andrahandsuthyrning är dock fortfarande ganska ovanligt. Om det blev lönsammare och enklare att hyra ut sin bostad i andra hand så skulle utbudet av bostäder kunna öka betydligt. Det visar SBAB: nya rapport ”Andrahandsuthyrning av bostäder”.

Rapporten bygger på en enkätundersökning, där SBAB låtit TNS-SIFO ställa frågor till 2 056 hushåll, varav 1 184 äger en bostad, om andrahandsuthyrning. En liknande enkätundersökning gjordes för fyra år sedan.

Bland de hushåll som äger sin bostad så hyrde 7 procent ut hela eller delar av bostaden någon gång under förra året. Detta är 2 procentenheters uppgång sedan förra undersökningen gjordes för fyra år sedan. Framför allt verkar det vara de yngre bostadsägarna som blivit mer benägna att hyra ut. Undersökningen visar också att det i främsta hand är de yngre som även bor i andra hand.

Mer än var fjärde bostadsägare som inte hyr ut i dagsläget svarar att de skulle hyra ut, eller överväga att göra det, om det var mer lönsamt. Bland bostadsrättsägare, där det krävs tillstånd för andrahandsuthyrning, svarar också drygt en av fyra att de skulle hyra ut, eller överväga att göra det om det inte krävdes tillstånd.

– Ökad andrahandsuthyrning kan bidra till att mildra bostadsproblematiken. Om andelen bostadsägare som hyr ut en del av sin bostad ökade bara någon enstaka procentenhet så skulle det frigöra boende motsvarande flera års rekordhögt bostadsbyggande, säger Tor Borg, Chefsekonom SBAB, i ett pressmeddelande.

Lulebo hade 55 451 sökande i sin bostadskö för drygt ett år sedan, varav nästan 48 000 personer var externa sökande som inte var hyresgäster hos Lulebo.

Den 1 oktober i fjol tog Bostad Luleå över bostadsförmedlingen och den som vill föra över sin kötid från Lulebo kan göra det innan den 30 juni, sedan är det för sent. För att stå i bostadskön krävs att man betalar en årlig avgift, som för närvarande ligger på 250 kronor.

– Det gäller först att man registrerar sig hos Bostad Luleå och sedan att man hämtar sin kötid hos Lulebo. Det gör man genom en väldigt enkel applikation, säger Frida Videhult, sektionschef service och information, till Norrbottens Media.

Nu står drygt 18 100 personer i kö för en lägenhet i Luleå.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!