Hybrit drivs av SSAB, LKAB och Vattenfall. På torsdagen besökte EU-kommissionens vice ordförande Frans Timmermans i sällskap med näringsminister Karl-Petter Thorwaldsson samt företrädare för Hybrits tre ägarbolag; LKAB, SSAB och Vattenfall pilotanläggningen i Luleå. Det stod då klart att projektet är med och delar på totalt elva miljarder kronor från EU:s innovationsfond.
På fredagen undertecknades avtalet vid en officiell ceremoni i Stockholm och på fredagen kom beskedet om att Hybrit får totalt 1,43 miljarder kronor av de totalt 11 miljarder som fördelas på totalt sju utvalda industriprojekt.
Enligt ett pressmeddelande får Hybrit stödet för att fortsätta utveckla metoden för att få bort utsläppen från järn och stålproduktion genom att använda fossilfri vätgas i processen.
Enligt Martin Pei, teknisk direktör på SSAB, vill man nu påskynda utvecklingen och minska utsläppen i ännu snabbare takt. 2030 uppges nu vara målet. " Att minska klimatförändringarna är av yttersta vikt och det finns ingen tid att förlora,” säger han i pressmeddelandet.
Hybritprojektet kommer att producera cirka 1,35 miljoner ton vätgasreducerat järn (järnsvamp) årligen. Det ska användastill produktion av råstål motsvarande cirka 25% av Sveriges totala produktion. Enligt Innovationsfondens beräkningsmodell kommer detta att minska utsläppen av växthusgaser med 14,3 miljoner ton under de första tio åren.