"Huset har varit en vandringspokal"

Dets sägs att huset byggdes av ”överblivet” tegel från domkyrkan. Under många år förföll det, likt så många andra gamla hus i Luleå. Men nu är Erikssonska stenhuset på väg att resa sig igen.

ELDNING. Huset är ett av få i gamla hus i centrala Luleå där man få elda i eldstäder och kakelugnar.

ELDNING. Huset är ett av få i gamla hus i centrala Luleå där man få elda i eldstäder och kakelugnar.

Foto: Linnéa Bergenudd

LULEÅ2016-02-04 10:38

Ingen vet om det är sant. Men skrönan säger att Erikssonska stenhuset, ett av fåtalet övreståndshus som uppfördes i Luleå på slutet av 1800-talet, byggdes av tegel som ”blev över” när domkyrkan uppfördes.

Carin Eavestone och Reidun Holstad-Johansson, från bostadsrättsföreningen Gripen, sitter i en av Luleås få kvarvarande paradvåningar med utsikt över kyrkan.

– Det är samma byggherre, så han såg till att beställa tegel så det skulle räcka till det här huset också, säger Reidun Holstad-Johansson.

Huset uppfördes 1893 med tinnar och torn, men redan tidigt försvann den överdådiga utsmyckningen. Sedan storhetstiden har det pampiga huset fört en tynande tillvaro, ägt av olika fastighetsbolag.

– Det här huset har varit som en samlingspokal och hängt med i olika fastighetsförsäljningar i stan. Det var ingen som ville ta tag i huset och det var illa eftersatt, säger Carin Eavestone.

2009 bildade de bostadsrättsföreningen och köpte huset. De har bytt tak och fönster, men mycket är kvar att göra. Elen är fortfarande från början av förra århundradet, liksom detaljplanen över fastigheten. Föreningen har därför lämnat in en ansökan om detaljplan för huset, där det även ingår skapandet av nya lägenheter i ett separat sexvåningshus på gården. I förra veckan gavs uppdraget vidare till stadsbyggnadskontoret. Men något bygge är inte aktuellt just nu.

– Vi är en liten föreningen och har inte sådana resurser. Men vi tänkte att det är bra att förbereda sig inför framtiden. Just nu är tomten egentligen bara en offentlig toalett och en sprucken parkering, säger Reidun Holstad-Johansson.

I huset finns elva lägenheter, de största på 160 kvadratmeter. Trapphuset är mer välkänt än man kan tro. Otaliga filmbolag har varit där och spelat in, bland annat filmen Hundtricket, mycket för att det påminner om en stockholmsmiljö. Carin Eavestones familj har helt nyligen tackat nej till ett bolag som vill ta deras lägenhet i anspråk.

– Det blev för bökigt. De skulle vara här i sex veckor och flytta ut oss och alla möbler, säger hon.

Nu vill de lyfta huset till dess forna glans. Fasaden med det berömda teglet behöver rustas.

– Damen behöver en skönhetsoperation. Men det går inte att göra en skönhetsoperation innan man mår bra invändigt, säger Carin Eavestone.

Luleås byggboom för 120 år sen

I juni 1887 drabbades Luleå av en brand som ödelade större delen av centrala staden däribland kyrkan. Efter det följde en byggboom av pampiga stenhus.

1888 färdigställde överste C O Bergman ett stort putsat hus och 1893 invigdes den nya kyrkan.

1889 kunde Norrbottenkuriren flytta in i ett av de första återuppbyggda husen efter branden, kurirenhuset.

Erikssonska stenhuset i korsningen mellan Köpmangatan – Nygatan uppfördes 1892-93. Även det Ahlstrandska

stenhuset i hörnet Köpmangatan-Tullgatan byggdes.

Vid Storgatan uppfördes Riksbankens hus som invigdes 1902. Hösten 1903 invigdes Luleå stadshotell.

Källa: Länsstyrelsen

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!