Internationell utställning med svensk arkitektur

Woodlife Sweden presenterar svenska träprojekt med arkitektur och design som kan bidra till minskad klimatpåverkan. Kedjehusen på Kronanbacken i Luleå är med i utställningen som visats på olika håll i världen och nu finns på Kulturens hus i Luleå.

Utställningen som visats i städer som exempelvis New York och Paris finns nu att besöka på Kulturens hus i Luleå.

Utställningen som visats i städer som exempelvis New York och Paris finns nu att besöka på Kulturens hus i Luleå.

Foto: Linda Sundström

Luleå2021-12-30 12:00

Utställningen beskriver hur svenska arkitekter och designers arbetar med trä i nutida projekt, från norr till söder, från stad till land, från stora påkostade byggnader till småskaliga projekt. Projekten består av bostadshus, kommersiell bebyggelse och offentliga rum och visar hur arkitektur, design och stadsplanering kan bidra till att minska klimatpåverkan.

– Med Woodlife Sweden hoppas vi väcka nyfikenhet på svensk träarkitektur och formgivning, hos både en svensk och en internationell publik, säger Jenny Bergström, projektledare på Svenska institutet.

Utställningen, som är producerad av Svenska institutet och Sveriges arkitekter i samarbete med branschorganisationerna Svenskt trä och Skogsindustrierna, innehåller 40 olika objekt från olika platser i Sverige, både byggnader och produkter, som är designade i trä. Bland projekten som visas syns bland annat kunskapshuset i Gällivare och kedjehusen på Kronanbacken i Luleå. Utställningen har visats I New York, Paris och Istanbul och den ska visas i Dubai.

– Syftet är att visa hur vi i Sverige jobbar med arkitektur och design. Det finns ett stort internationellt intresse, säger Therése Brun på Brightnest som har tagit initiativet till att visa utställningen i Luleå.

– När jag fick höra talas om den så tyckte jag att vi i Norrbotten ska ha möjlighet att se utställningen. I dialog med Svenskt trä och Sveriges arkitekter så kom vi överens om att den ska finnas i Luleå. Det är roligt att den är på Kulturens hus.

Hon understryker att även privatpersoner kan inspireras av objekten.

– Den är inte enbart avsedd för att skapa samarbeten mellan olika typer av aktörer inom träindustrin. Även som privatperson kan den vara intressant om man är det minsta intresserad av design och arkitektur. Mycket handlar om stadsplanering, design och hur man kan bidra till att minska klimatpåverkan. Trä är ett återvinningsbart material att bygga i.

Utställningen visas på Luleå stadsbibliotek, plan två.

– Det är jätteroligt att få visa upp den här, säger Maja Langendoen på Luleå stadsbibliotek och fortsätter:

– En del besökare kommer specifikt för utställningen. Vi har en liten del av den på markplan för att locka upp folk på andra våningen.

Woodlife Sweden syftar till att öka intresset för träets roll i hållbar utveckling och allt som kan göras med materialet, från stora husmoduler till vardagsprodukter.

– Utställningen passar i Norrbotten med tanke på den tillväxt vi ska genomgå med blicken fäst på den hållbara position vi bestämt oss för att ta. Trä är inte bara ett hållbart alternativ då vi bygger. Det har också oändliga möjligheter i design och arkitektur, vilket man kan se i utställningen, säger Therése Brun.

Woodlife Sweden är öppen för allmänheten och visas till 13 januari 2022. 

Therése Brun på Brightnest tog initiativet till att få tillställningen till Luleå.
Therése Brun på Brightnest tog initiativet till att få tillställningen till Luleå.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!