Svenska elevers läsförståelse försämrades under tiotalet år på 2000-talet. I PISA-undersökningen 2003 var svenska elevers läsförståelse bland de tio bästa av alla OECD-länder. Tio år senare hade Sverige halkat ned ordentligt på OECD-listan, bara i Slovakien, Mexiko och Chile var läsförståelsen sämre.
I december 2016 kom en ny PISA-studie, gjord 2015. Den visade att svenska 15-åringar glädjande nog förbättrat sin läsförståelse. Snittet ligger nu på 500 poäng vilket är genomsnittet för OECD-länderna. Det är främst de lågpresterande eleverna som ökat sin läsförståelse.
Michaela Aspviken och Chanette Nilimaa är lärare på Alvikskolan. De märker att läsningen är det viktigaste i skolan.
– Så många andra ämnen är beroende av läsning, konstaterar de.
2016 beslutade regeringen att höstlovet skulle döpas om till läslovet. Lovet skulle fyllas med aktiviteter som uppmanar till läsning. Lärarna skulle inse hur viktigt det är med läsning, genom att gå kursen Läslyftet under ett läsår.
– Jag var barnledig under den perioden, berättar Chanette Nilimaa, men jag har gått kursen sedan bara för att det kändes så viktigt.
– Läslyftet hjälpte oss med strategier för att få eleverna att läsa. Det var otroligt givande, säger de båda lärarna.
Klass fem på Alvikskolan har högläsningsböcker som eleverna själva väljer. Det kan vara böcker av Astrid Lindgren eller Gunilla Bergström.
– Det finns inget barn i Sverige idag som inte vet vem Ronja eller Alfons Åberg är, säger Michaela Aspviken.
Men en bok som "Mio, min Mio" måste man nog vara tillräckligt mogen för att våga läsa.
– Vi får inte ta död på läsglädjen, säger de båda lärarna.
Denna vecka är det läslov med en massa läsaktiviteter runt om i samhället.
På biblioteket i Älvsbyn ordnas till exempel Muminmys för de yngre barnen. Besökarna på biblioteket får höra Muminsagor och pyssla.
Stadsbiblioteket i Luleå har högläsning som tema. Varje vardag läses det för barn i åldrarna tre till tolv år.
Gammelstads bibliotek ordnar Mys och Rys. Den som gillar att mysa i mörkret med monsterpyssel, snacks och högläsning av spökhistorier ska ta sig till Gammelstads bibliotek – men man måste vara nio år och äldre. I Gammelstads bibliotek kan den som vill också göra sitt eget bokmärke. På Hertsöns bibliotek ordnas högläsning och superhjälteworkshop.
Det finns flera aktiviteter. Kolla till exempel vad ditt bibliotek arrangerar och vilken tid.