Hur länge får barn följa med in i "fel" omklädningsrum?

Till vilken ålder ska barn få följa med in i "fel" omklädningsrum? Är det lämpligt med en åldersgräns? Hur ser badhusens policy ut och vad tycker badgästerna.

Foto:

Luleå2014-10-02 19:00

Just nu pågår en het debatt kring frågan efter att kvinnor i Malmö opponerat sig mot att pojkar i en viss ålder följer med in i damernas omklädningsrum. I Luleå kommun finns det ingen skriftlig gräns och områdeschefen för inomhusanläggningar, Hasse Pettersson, tror att det skulle vara svårt att införa.

– Man vet ju inte när man ska dra gränsen, är det vid fem eller sex år eller äldre. Badhusen får ju ofta besök av förskoleklasser och de klarar vi ju inte av och dela på. Det är ju oftast kvinnliga lärare och då följer pojkarna med på den sidan, säger Hasse Petterson och menar att det ofta faller sig naturligt när det börjar bli genant för barnen att följa med in.

Han ser istället ett annat problem som badhus och sporthallar står inför just nu. I flera hallar har de nu fått börja sätta tillbaka duschskärmarna som de tog bort för ett antal år sedan. Orsaken är internets framväxt.

– Ett problem har ju blivit den kroppsfixering som råder idag, kanske inte just i den åldern men nu har vi fått börja sätta tillbaka duschskärmarna som jag tror har och göra med sociala medier och att alla har telefoner att ta kort med nuförtiden, säger han.

För Kerstin Rutberg är det första gången som hon tar med sig barnbarnet Sixten, tre och ett halvt år, till badhuset. Hon är osäker i frågan men tror att det kan vara bra att dela upp barnen när de har börjat skolan.

– För mig gör det inget men vissa kvinnor kanske reagerar, säger hon och ställer sig frågande till hur blandat det egentligen är i omklädningsrummen på idrottslektionerna. Hon tror även att en del i det hela kan vara hur naturligt nakenhet är hemma.

– Men vad ska man göra om man är ensamstående kvinna och har två pojkar till exempel, säger Kerstin Rutberg och påpekar att det också är individuellt och handlar om när barnen kan klara sig själva.

Edmund Söderberg besöker Pontusbadet flera gånger i veckan för att gå på vattengymnastik. Han tror att det kan vara mer accepterat med blandade omklädningsrum här uppe än i södra Sverige.

– Jag tror att det är en annan mentalitet här uppe eftersom att vi är nära Finland och bastukulturen där barnen är med och då växer in i det, säger Edmund Söderberg.

Att införa en åldersgräns på Pontusbadet är föga troligt.

– Vi har aldrig haft problem med det och jag tycker inte att det ska finnas en gräns. Sånt här sker sig naturligt, säger badmästaren Mikael Stagne.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om