Hundratalet elever utanför gymnasiet
Ett hundratal elever står fortfarande utan gymnasieplats i Luleå.Orsaken är det stora intresset för de praktiska programmen.
Foto:
- Jag har inte funderat så mycket på det i sommar. Men jag vet inte vad jag skulle ha gjort om jag inte kommit in, säger han.
I veckan kom det positiva beskedet att han kommit in som reserv på I-tek, och nu är han glad. Om tre år hoppas han kunna söka jobb i industrin.
Svårt få plats
Men även om det närmar sig skolstart för eleverna i Luleå kommun, är det inte alla som vet var de kommer att gå.
I år är det cirka 100 elever som ännu inte har någon plats. Problemet fanns redan i fjol, säger Ingrid Backfjärd, rektor för byggprogrammet, men det har eskalerat.
De flesta drabbade är pojkar som drömmer om en karriär som i byggbranschen, som elektriker, bilmekaniker eller i industrin. Trycket på dess program är enormt stort. Till exempel har byggprogrammet 150 personer på reservlistan och det är inte möjligt att utöka, säger Backfjärd.
- Det finns inte plats för fler elever i lokalerna och inte fler praktikplatser. Dessutom vill inte branschorganisationerna att vi utökar på grund av arbetsmarknadsskäl.
En av anledning till att så många står utan plats är att eleverna bara valt praktiska program och inte har någon teoretiskt "reservalternativ". En bidragande orsak till att problemet växer är att elever som inte kommit in på de praktiska programmen i fjol, och som därför gått ett teoretiskt program i ett år, valt om och det har höjt intagningspoängen.
Eleverna som står utan plats i gymnasiet kontaktas av sina studievägledare.
- De är naturligtvis ledsna. Men för de flesta kommer det inte som någon chock och de har nog vetat om att det kan bli tufft. Men det är ju förfärligt, de här killarna drömmer ju om att få gå exempelvis bygg och många är trötta på skolan, säger Hjördis Hansson, studievägledare.
Enligt Carina Hallqvist, nytillträdd gymnasiechef, är allt nu löst.
Svårt ordna praktik åt alla
De elever som inte har någon plats i Luleå eller som inte erbjudits likvärdig utbildning i samarbetskommunerna, Piteå, Boden och Älvsbyn, erbjuds plats i en klass i ledarskapsprogrammet och en klass i handelsprogrammet.
Att det kanske inte är vad de här eleverna drömmer allra mest om, vet skolledningen.
- Vi har försökt ordna det så bra som möjligt. De här programmen har viss praktik, även om det kommer att bli tufft att ordna praktikplatser åt alla, säger hon.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!