Hundpsykologen: Så gör du om du blir attackerad

Det är stor skillnad på hundattacker och hundattacker. Det anser hundpsykologen Isabella Röger. Här ger hon sina bästa tips på hur du hanterar attacker och undviker hotfulla situationer.

Hundpsykologen Isabella Röger i Luleå berättar om hur man gör för att undvika hundattacker och hur man gör om man blir attackerad. På bild Isabellas hund Wissla.

Hundpsykologen Isabella Röger i Luleå berättar om hur man gör för att undvika hundattacker och hur man gör om man blir attackerad. På bild Isabellas hund Wissla.

Foto: Pär Bäckström / Frilans

Luleå2024-04-03 19:00

– Det är väldigt svårt att säga något generellt. Hur man ska agera beror mycket på situationen. Den bästa lösningen är att alla hundägare utbildar sig och lär sig att läsa sin hund, säger hon.

Luleåbon Isabella Röger är utbildad hundpsykolog och driver sedan drygt tio år tillbaka ett företag med olika hundtjänster; hunddagis, kurser, utbildningar och privatträningar till hundägare som behöver hjälp med att hantera sina hundar.

I lokalen på Bergnäset rör sig ett antal hundar. Bland annat hennes egen bordercollie Alexa. Alexa ser nyfiken ut men håller sig på avstånd.

– Mina hundar går aldrig direkt fram till en främling. Alexa blev påflugen en gång av en annan hund. Attackerad bakifrån och huggen i nacken. Det tog två–tre år innan hon blev normal efter det.

Isabella Röger berättar att hon själv blivit biten i samband med en privatträning.

– Ägaren släppte kopplet när jag gick ifrån hunden. Då högg den utan förvarning mig i rumpan. Jag brukar tänka på vad som kunde hänt om det varit ett barn i den situationen. En sådan hund är en farlig hund. Det är en helt annan sak med en hund som morrar, reser ragg och varnar när den tycker att man är för nära.

undefined
Hundpsykologen Isabella Röger anser att hundar som inte varnar innan de biter människor bör avlivas.

Hon anser att länsstyrelsen borde kunna agera tidigare mot hundägare med hundar som biter.

– Många gånger blir det bara typ en varning. Det krävs också väldigt klara bevis för ett ingripande enligt lagen. Ofta ska det till allvarliga incidenter innan det händer något.

Hon tycker att länsstyrelsen borde få mer resurser till kontroller.

– Det behövs fler kontrollanter och att kontrollerna i högre grad sker utan förvarning för att det ska bli en rättvisande bild.

undefined
Isabella Röger tycker att länsstyrelsen borde kunna agera tidigare mot hundägare med farliga hundar. Här hennes egen bordercollie Alexa.

Här är Isabella Rögers bästa tips.

  • Om du själv blir attackerad:

– Försök hålla dig så lugn som det bara går. Det är jättesvårt, ibland omöjligt. Men ju mer man vevar, desto större risk att hunden tar i ännu hårdare. Om man är två så är ett knep att lyfta hundens bakben, då brukar den släppa. Om det är en hanhund kan man ta punggreppet och vrida om testiklarna. Men det effektivaste är att "strypa ut" hunden. Då använder man ett koppel. Det kan låta brutalt men hunden släpper när den inte får luft.

  • En hotfull situation:

– Titta aldrig hunden i ögonen och backa bort från hunden. Om du känner till att hunden är osäker, försök att alltid hålla avstånd.

  • Om din hund blir attackerad:

– Väldigt svår situation om hunden fått grepp om din hund. Är det till exempel en rottweiler så bryter man inte upp käkarna på den. Hinner man agera innan attacken sker ska man ställa sig mellan den attackerande hunden och sin egen hund och vråla högt. Då lyssnar en frisk hund. Om man i stället tar upp sin hund så måste man vända sig bort från den attackerande hunden. Gör man fel så blir det jakt och då triggas hunden i stället. Ett bra sätt att skydda sin hund och förebygga attacker är att lära den inkallning. Då kan man exempelvis låsa in den i bilen om det kommer en lös hund.

undefined
Sedan tio år tillbaka driver Isabella Röger sitt eget företag med verksamhet som hunddagis, kurser, utbildningar och privatträningar.

Är det lämpligt att hundar som attackerat och bitit människor och andra hundar omplaceras?

– Det beror helt på hur bettet är gjort. Men om den inte varnar tänker jag att det bästa kan vara att den får somna in. Ett alternativ är om man kan placera den i en stillsam miljö, exempelvis hos någon som bor ödsligt i skogen. Jag hade ett par på en kurs som hade en sådan hund, och de valde faktiskt att ta bort den. Hade jag själv haft en hund som bitit en människa hade jag gjort samma sak.

undefined
Isabella Röger och hennes hund Wissla.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!