"Hundar förvarades i urin och avföring"

Sju vanvårdade hundar ska ha förvarats bland urin och avföring i för små lådor. Efter en kontroll omhändertar länsstyrelsen hundägarens hundar.

Luleå2016-09-20 17:14

Enligt länsstyrelsen fick de kännedom om fallet genom en veterinär i slutet på sommaren. Veterinären hade reagerat på en valpkull som hade besiktats. En av valparna ska ha haft ett missformat huvud, svårigheter att röra sig och blåsljud på hjärtat. Veterinären rekommenderade att hundvalpen skulle avlivas, men hundägaren tog med sig valpen hem.

Det fanns spekulanter som ville köpa valpar av hundägaren. Men enligt länsstyrelsen har inte spekulanterna fått komma in i bostaden utan de har endast fått se en valp åt gången. Djurskyddshandläggare vid länsstyrelsen har själva försökt genomföra kontroller i bostaden. Men inte vid något av de tre tillfällena har hundägaren varit hemma eller varit tillgänglig på telefon.

Därför kopplades polisen in förra veckan. När de gick in i bostaden möttes de enligt länsstyrelsen av intorkat urin på parkettgolvet. Vid genomgången av bostaden hittades sju hundar, varav två av dem var hundvalpar. Enligt länsstyrelsen förvarades hundarna i lådor som var för små. Samtliga hundars klor var för långa och i lådorna fanns det urin och avföring. De var blöta och kladdiga om tassarna på grund av att de hade trampat i urin och avföring, skriver länsstyrelsen.

I lägenheten fanns en stark lukt av ammoniak och avföring. Lukten beskrivs som oerhört stark och länsstyrelsen misstänker därför att vanvården har pågått en längre tid.

Den sjuke hundvalpen låg i sin egen avföring i en plastlåda. Enligt länsstyrelsen var pälsen var full av avföring och den kunde inte ställa sig upp. Hunden urinerade över sig själv när djurskyddshandläggarna sökte kontakt med honom. Den sjuke hundvalpen avlivades omedelbart och de övriga hundarna har blivit omhändertagna i väntan på beslut enligt djurskyddslagen. Enligt länsstyrelsen har hundägaren utsatt hundarna för onödigt lidande. Bland annat eftersom de inte ska ha haft tillgång till rena mjuka liggplatser.

Länsstyrelsen kommer så snart som möjligt meddela beslut om de övriga hundarna ska överlåtas eller avlivas. Hundägaren själv har inte fått yttra sig om beslutet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om