Humor som går rakt in i hjärtat

LULEÅ. Moa åker till sin mormor. Viktor åker till sin farfar - som bor granne med Moas mormor.Moa frågar mormor om kärlek. Viktor frågar sin farfar om kärlek. Svaren blir könsbundna klyschor.Det är utgångspunkten för årets sommarteater i Stadsparken.- Svaren gör Moas och Viktors möte komplicerat, säger Kalle Nyman.

Förra årets sommarteater "Den halsbrytande historien om Harriet Hårfager" hade liksom årets pjäs ett jämställdhetsperspektiv. Nettan Öhrvall var den kvinnliga hjälten. I år är hon Moa som möter Viktor.

Förra årets sommarteater "Den halsbrytande historien om Harriet Hårfager" hade liksom årets pjäs ett jämställdhetsperspektiv. Nettan Öhrvall var den kvinnliga hjälten. I år är hon Moa som möter Viktor.

Foto: Bengt-Åke Persson

Luleå2008-06-19 06:00
Lule Stassteater ska för 13:e året
i rad bjuda på sommarteater i Stadsparken i Luleå.
Konstnärlig ledare är som vanligt Harry Nyman. Han är också skådespelare tillsammans med Edvin Bredefeldt, Nettan Öhrvall och Lena Jacobsson.
Kalle Nyman - Harrys son - är regissör och scenograf. Manuset har hela gruppen som vanligt författat tillsammans. Tekniker är Mika Eronen.
Årets teaterpjäs heter "Kärlek, glass och flintastek".
- Den berättar om hur komplicerade möten kan bli, och hur dåligt de funkar, med manliga och kvinnliga klyschor som grund. Den bild av kärlek som farfar förmedlar till Viktor är väldigt grabbig och den bild som mormor förmedlar till Moa är väldigt romantisk, nästan en dans på rosor, säger Kalle Nyman.
- Så när Viktor och Moa möts blir det fel. De tror att de måste uppfylla könsrollerna, säger Edvin Bredefeldt.
Måste öppna sig
Utan att avslöja alltför mycket om fortsättningen på Moas och Viktors förhållande säger Kalle Nyman:
- Man kanske måste vara öppen och ödmjuk i kärlek.
Edvin Bredefeldt fyller i:
- Ja, man måste bjuda på sig själv när man möter en annan, inte tänka bara på sina villkor utan bådas.
Harry Nyman säger:
- Ja, man måste öppna sig för att släppa in någon.
Komisk pjäs
"Kärlek, glass och flintastek" är en komisk pjäs. Harry Nyman slår fast att man kommer längst med humor, att humor går in i hjärtat. Han avslöjar vidare att Viktors farfar är en hängiven grillare som grillar året runt och helst av allt flintastek. Moas mormor blir galen av grilloset.
- Ja, allt vore bra om det inte var för grilloset, säger Lena Jacobsson som spelar mormor.
Harry Nyman spelar farfar, Edvin Bredefeldt gör Viktor och Nettan Öhrvall gör Moa.
Harry och Kalle Nyman arbetar i Lule Stassteater året runt. Edvin Bredefeldt börjar på scenskolan i Malmö till hösten. Nettan Öhrvall läser teater på en folkhögskola i Uppsala. Lena Jacobsson är lärare på Hertsöskolan - hon har för övrigt varit med i Ersnäsrevyn sedan starten.
Sex dagar i veckan
Den ursprungliga tanken med Lule Stassteaters sommarteater var att ge något till alla barn i Luleå som går kvar på dagis också på somrarna.
- Det ska inte vara bara de barn vars föräldrar har pengar som får del av kulturen. Alla barn ska ha tillgång till upplevelser, säger Harry Nyman.
Fortfarande inbjuds förskolebarn och förskolepersonal speciellt till sommarteatern i Stadsparken. Årets premiär är den 7 juli och den sista av 18 föreställningar går den 26 juli.
- Vi spelar sex dagar i veckan, alla dagar utom söndag. Det brukar komma i genomsnitt 200 personer per dag för att se oss. Det är förstås Luleåbor men också turister, säger Harry Nyman.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om