Den här hulken har dock ingenting med att göra med den påhittade historien om forskaren som förvandlades till ett grönt monster.
Han är i stället orange och vit, en uppblåsbar figur som drivs av ett bilbatteri, gör ljud och viftar med armarna med jämna mellanrum. Första gången han dyker upp på åkrarna, för att skrämma bort fåglarna som förstör skörden för bönderna i Norrbotten, blir troligen nästa år.
– Det är i alla fall en variant som inte är testad här, säger Johan Månsson, forskare vid Viltskadecenter på Grimsö och Sveriges ledande expert på skador på gröda som orsakas av fåglar.
I veckan besökte han Luleå för att träffa länsstyrelsen och bönderna, och få en bild av problemen, som NSD berättade om tidigare i höst.
Försökt med det mesta
Med länsstyrelsens hjälp har bland andra Tommy Andersson i Avan testat diverse åtgärder, exempelvis gasolkanoner, spegelreflektorer och avledningsåkrar, under drygt tio år för att skydda sina grödor mot tranor och svanar.
Vissa har hjälpt ett tag, men sedan har fåglarna vant sig.
Det har gått så långt att Tommy Andersson ansökt om skyddsjakt. Men både trana och sångsvan är fridlysta och länsstyrelsen vill undvika jakt i det längsta.
Johan Månsson föreslår nu att man ska prova några olika nya skrämselåtgärder: hulken förstås. Men också "lapptyg", en slags linor med smålappar som man spänner upp, ungefär som avspärrningsband.
Samt att göra ytterligare ett försök med avledningsåkrar.
Luttrad
– Det är viktigt att man flyttar runt skrämselutrustningen. Det upplever dock de drabbade bönderna att de inte har tid med, och här kan länsstyrelsen hjälpa till, både med utrustning och en person som kan sköta detta under den tid som det är ett störst problem, slutet av augusti och september. Länsstyrelsen kan söka bidrag för detta från Naturvårdsverket, säger Månsson.
Tommy Andersson är dock luttrad.
– Det var ett intressant möte och vi får prova de här åtgärderna nu. Det kan hända att det fungerar. Men mest av allt tror jag på metoden att få skjuta några stycken.
Efter nästa år ska projektet utvärderas.
– Om vi inte lyckas nu heller kan det bli fråga om skyddsjakt. Men vi vet inte om det fungerar heller, säger Johan Månsson.