Huggorm bet hunden Sisu i ansiktet

Hunden Sisu var ute på en söndagspromenad med flocken. Då slog huggormen till.– Han började skaka i hela kroppen, säger matte Lena Holmqvist.

Lena Holmqvist med sina tre borderterriers. Huggormen slog till under söndagspromenaden vid Måttsund.

Lena Holmqvist med sina tre borderterriers. Huggormen slog till under söndagspromenaden vid Måttsund.

Foto: Andreas Walitalo

LULEÅ2015-05-05 20:25

Förra året fick över 2 000 hundar besöka veterinären på grund av ormbett och 17 hundar dog. Så här års är ormarna på hugget igen vilket borderterriern Sisu fick erfara i söndags. Då var han ute på en lunchpromenad i Måttsund med Lena Holmqvist, hennes man och deras två andra hundar. Plötsligt stannade en av hundarna till och tittade nyfiket ner på backen. Sisu blev då nyfiken och sprang fram, men han kom för nära.

– Då såg min man hur en orm gjorde ett utfall och hunden kastade sig bakåt, säger Lena Holmqvist.

De såg inte om Sisu hade blivit biten eller inte. Så de gick tillbaka till bilen som fanns parkerad i närheten. På vägen dit stannade Sisu och började skaka i hela kroppen.

– Vi kunde inte se om han var biten, men vi märkte på honom att han inte var som han brukade. Då förstod jag att det hade hänt någonting.

Lena Holmqvist bar upp Sisu i famnen, greppade luren och ringde till djursjukhuset i Gammelstad. Sisu fick ligga stilla och åka direkt till veterinären för att undersökas. Väl på plats konstaterade veterinären att Sisu hade blivit biten strax ovanför nosen och att han hade svullnat upp i halsen och i munnen. Han fick dropp och fick sen skiljas från flocken eftersom han behövde bli inlagd på sjukhuset över natten för observation. Nästa dag blev han utskriven och fick åka hem. Men han var ordentligt trött efter natten på sjukhuset.

– Han hälsade knappt på mig. När vi kom hem fick han bara och la sig, säger Lena Holmqvist.

Nu har han däremot börjat piggna till. Han kommer och hälsar vid dörren precis som vanligt och trivs med att vara hemma med flocken. Sisu är däremot inte den första i flocken som har blivit biten, det här var det tredje huggormsbettet som flocken har dragit på sig i Måttsund. Lena Holmqvist kommer därför vara mer uppmärksam under framtidens promenader.

– Vi ska nog undvika att släppa hundarna lösa vid högt gräs och steniga områden och hålla oss mer till stigar. Men det är jättesvårt att värja sig från det.

– Det är svårt att undvika det, men mitt råd är att man ska åka till en veterinär direkt istället för att vänta om man tror att hunden kan ha blivit biten. Jag skulle aldrig våga chansa. Vi såg ju inte att den bet men märkte att han betedde sig konstigt. Så man ska ta det säkra före det osäkra, säger hon.

Fakta: Ormbett och husdjur

2 740 hundar fick besöka veterinären 2014 på grund av ormbett. Uppskattningsvis 17 hundar dog på grund av huggormsbett.

Katter, som jagar och dödar ormar, blir oftare bitna i tassen än hundar men de klarar ormbett bättre och dör inte lika ofta av giftet.

Symptom på ormbett är att djuret blir trött och vill ligga ned. Efter cirka en timme svullnar området för bettet upp. Svullnaden kan sitta i ett till två dygn.

Giftet kan i svåra fall leda till lever- och njurskador liksom blodbrist vilket påverkar hjärtat.

Ormbett kan behandlas med kortison, men i akuta fall behövs ormserum.

Huggormar är liksom övriga ormar i Sverige fridlysta och får inte dödas.

Källa: Agria Djurförsäkring, Naturhistoriska riksmuseet

(TT)

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!