Efter flera års förhandlingar med avdelning miljö och bygg på Luleå kommun står det klart att HSB Norr slipper betala byggsanktionsavgift för höghuset på Kungsgatan (bostadsrättsföreningen Norrskenet), trots att flera avvikelser från bygglovet inte kommer att rättas till.
Det var i januari 2019 som kommunen konstaterade att det då nybyggda höghuset avvek från bygglovet på flera punkter. Avvikelserna från bygglovet gäller taklutning, våningshöjd, fasadbeklädnad, balkongers utförande och fönster i byggnadens entréplan.
Nu har byggherren HSB fått ett interimistisk slutbesked för höghuset till och med den 31 oktober 2021, med krav att vissa avvikelser rättas till, annars kan beslut om föreläggande förenat med vite komma att tas.
HSB har nu drygt ett år på sig att byta fasadmaterial på huset. Stadsarkitekten ska godkänna åtgärder och materialval.
– Det är en väg vi valt att gå för att hitta en bra lösning för att kunna komma framåt i det här ärendet, säger Maritha Meethz, (S) miljö- och byggnadsnämndens ordförande som fattat beslutet på delegation.
Miljö- och byggnadsnämnden har möjlighet att besluta om byggsanktionsavgift, varför har ni inte gjort det?
– Det är fört en dialog under tid med byggherren. Vi tyckte vi hittat en konstruktiv dialog, ett sätt att gå framåt i det här ärendet. Då har vi valt att göra på det här sättet, säger Maritha Meethz.
Hur ska ni få respekt för bygglov när man kan avvika från dem utan konsekvenser?
– Nu blir det en rättelse, en väg framåt i enlighet med bygglovets anda.
– Den fasad som sitter där nu, den är inte okej för att det ska vara i enlighet med bygglovet. Det är den rättelse som görs.
Det framstår som att ni vikt er, därför att HSB inte är så villig att rätta till det?
– Nej, jag tycker inte alls att vi har vikit oss. Vi står fast vid detta, fasaden som sitter på byggnaden är inte acceptabel. Det ska vara en fasad som är i bygglovets anda, säger Maritha Meethz.
Någon på avdelningen miljö och bygg har ansett att beslutet inte tål offentlighet. När vi begär ut allmänna handlingar i ärendet blir vi först nekade, med en hänvisning till sekretesslagen. När vi står på oss visar det sig att handlingen inte omfattas av sekretess och den lämnas ut.
– Det här är inte sekretessbelagt. Det är någon felaktig uppgift som har gått ut, ett misstag har begåtts, säger Maritha Meethz.