Hövdingens tjuvstart

Snart är det dags för kräftfiske. Hos Leif Lindgren som har Sveriges enda odling för vuxna flodkräftor var det smygpremiär i går. - Jag har byggt dammar, har haft kontakt med experter och köpt in 3 000 kräftor som jag fiskade upp själv, säger han.

De svarta kräftorna har efter tio minuters kokning blivit röda och granna. Dags för kalas. FOTO: Simon Eliasson

De svarta kräftorna har efter tio minuters kokning blivit röda och granna. Dags för kalas. FOTO: Simon Eliasson

Foto: Simon Eliasson

Luleå2010-08-11 06:00
På torsdag är det dags. Då kan alla hågade som har fiskekort släppa kräftburarna i Råneälven.
Leif Lindgren som bor i Södra Prästholm, nordväst om Råneå, startade en kräftodling för åtta år sedan.
Så här någon dag innan kräftpremiären, som infaller den andra torsdagen i augusti, har han bjudit in landshövding Per-Ola Eriksson, sekreteraren Ann Olsson och chauffören Juha Liakka samt Camilla Hansen, landsbygdsutvecklare i Luleå kommun.
1800-talshus
Leif Lindgren och hans fru bor på en halvö som sticker ut i älven. På insidan strömmar vattnet in och via dammarna och sedan tillbaka till älven igen. Här finns det ett boningshus från 1800-talet, en rad bodar och dessutom älven på andra sidan.
- Min farfar hade den här gården och jag köpte den av min pappa, säger Leif Lindgren.
Vi går ner till en av dammarna och han drar upp en bur full med svarta kräftor som han häller ut på gräset. De krälar snabbt ner mot vattnet igen.
- Aj, utbrister Per-Ola Eriksson, när han försöker ta upp en och den nyper honom i fingret.
Men han kommer snabbt underfund med hur en kräfta ska tas, aldrig framför klorna och rakt över ryggen.
"Åh vad gott"
I det lilla huset nere vid dammen har Gunnel Lindgren dukat fram allt som kan behövas för en kräftskiva. Paj med shiitakesvamp, olika röror, Västerbottensost och tunnbröd.
Besökarna låter sig väl smaka. Det hörs många mm, åh vad gott.
Leif och Gunnel Lindgren säljer inte kräftor, däremot ordnar de kräftkalas. I regel är det företag som anlitar dem, men det
händer också att privatpersoner kommer hit. På lördag är det beställt födelsedagskalas med kräftor.
Leif Lindgren har experimenterat med olika foder till kräftor. Allt från matrester som pasta och köttfärssås till foderärtor.
Håller på traditionerna
- De äter allt. Kokt potatis tycker de mycket om. Ett tag provade jag med maskrosor, det gillade de också, säger han.
Under vintern går kräftorna i ide och äter ingenting.
- Det är en som har en flodkräftodling i Kalmar, jag har varit och hälsat på honom, men han säljer enbart yngel.
Det finns däremot flera odlingar för signalkräftor.
Även om den officiella kräftpremiären den andra torsdagen i augusti är avskaffad finns det fortfarande de som håller hårt på traditionerna och väntar tills det är dags.
Att fiskepremiären i Råne älv infaller då beror på att de har vuxit till sig, fått hårdare skal och krupit ut från sina hålor i älvbankarna.
God fångst
- Det var riktigt högvatten i våras och 5-10 000 kräftor smet ut i älven. Det kanske ger bättre fiske, säger han och skrattar.
I egenskap av byaålderman har han provfiskat i älven i Södra Prästholm och det gav god fångst.
- Jag fick 107 kräftor i sju burar på några timmar. Egentligen har jag trott att det blir dåligt fiske eftersom det har varit högvatten hela sommaren. Men fångsten visar att det kan bli bra.
Förra året såldes 160 fiskekort i byn, lika många blir det förmodligen inte i år, förutspår Leif Lindgren. Fisket pågår torsdag till och med lördag.
Leif och
Gunnels
bästa
kräfttips
Bästa agn i burarna:
Brax, id och mört
Bästa lagen att koka i:
25 liter vatten
12 dl grovsalt
12 sockerbitar
Massor av krondill.
Koka tio minuter.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!