Hövdingen på fall inför skräckslagen Silvia

Sverige firade Sveriges fall 1809 - då föll landshövding Per-Ola Eriksson utför trappan inför en skräckslagen drottning Silvia.- Det kunde ha gått illa om inte kungens livvakt tagit emot, säger Lars Lundin, som fångade det dramatiska fallet med sin kamera.

Foto:

LULEÅ2009-08-20 06:00
Det var efter den kungliga lunchen i Tullgården i Ratan, fyra mil norr om Umeå, som landshövding Per-Ola Eriksson trampade fel sedan han passerat kungaparet på förstubron.
Trevligt gäng
Lunchen hade smakat bra. Varmrätten var byxad abborre, en västerbottnisk specialité bestående av specialfiléad rimmad, ångad abborre. Till den Västerbottenschips, mandelpotatis, lokala primörer, ättiksirap krondillvinägrette och örtcreme.
Till fisken vitt Sancerre-vin och så en dessert bestående av sockerrostad brioche med vaniljglass och kanelglace. Krossade bondkakor och svartvinbärsskum.
- Ett trevligt gäng och stämningen var bra, säger krögaren Christian Frelsöy.
Så de 72 specialinbjudna lunchgästerna var mätta och belåtna när de reste sig från borden. Kungaparet och kronprinsessan stannade upp på bron och lät sig fotograferas av byborna.
Trampade fel
Det var då som Norrbottens landshövding Per-Ola Eriksson gick förbi kungligheterna och på något sätt trampade fel i den höga trappan till den gamla gården.
Han föll mot räcket och rullade ner mot en av kungens säkerhetsvakter. Han lyckades gripa tag i landshövdingen och hindra ett fortsatt fall.
- Ett allvarligt tillbud. Det kunde ha gått illa, säger Lars Lundin, författare till boken "Kriget som bär Napoleons skugga : Finska kriget 1808-1809".
Lundin följer firandet av Märkesåret och han hade kameran redo för fotografering av kungen, drottningen och kronprinsessan när hövdingen föll.
Enligt Lars Lundin verkade Per-Ola Eriksson ha klarat fallet oskadd.
NSD sökte under kvällen landshövdingen, men han var då upptagen av den kungliga middagen som Västerbottens landshövding Chris Heister bjöd på i residenset i Umeå.
Sista skotten
Under onsdagseftermiddagen kunde kungaparet, kronprinsessan och landshövdingarna åka vidare till Sävar där slaget med ryssarna spelades upp. I dag fortsätter firandet av Märkesåret med kungligt besök i Pitsund där de sista skotten i Finska kriget avlossades.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om