Oro för yrkesfisket: "Nu måste regeringen agera"

Nu krävs snabba åtgärder för att rädda det hotade kustnära fisket, anser Norrbottens kommuner. "Uppriktigt talat jag är rädd för vad som är på väg att hända. Vi kan vara på väg att förlora en hel matkultur", säger ordförande Claes Nordmark.

Nu kräver Norrbottens kommuner med Claes Nordmark (S) i spetsen snabba åtgärder för att rädda det kustnära yrkesfisket i Norrbotten.

Nu kräver Norrbottens kommuner med Claes Nordmark (S) i spetsen snabba åtgärder för att rädda det kustnära yrkesfisket i Norrbotten.

Foto: Pär Bäckström/ Frilans

Luleå2022-07-27 11:06

I en skrivelse till Näringsdepartementet efterlyser Norrbottens kommun, som är en intresseorganisation för länets 14 kommuner, en nationell helhetssyn för att möta hotet mot det småskaliga yrkesfisket.

Fiskare och surströmmingsproducenter har länge slagit larm att fångsterna av strömming och siklöja i Bottenviken har minskat kraftigt under den senaste tioårsperioden.

BD Fisk verkställande direktör Veronicas Apelqvist beskriver läget som "katastrofalt" efter att sommarens fiske resulterat i en halverad fångst jämfört med föregående år.

– Regeringen måste agera i den här frågan. Det är bråttom. När man läser i tidningen att Oskars överväger att lägga ned tillverkningen av surströmming då blir jag rädd, säger socialdemokraten Claes Nordmark som är ordförande i Norrbottens kommuner.

Vad vill du ska hända?

– Sverige måste vara mycket tuffare i framtida förhandlingar om EU:s fiskekvoter i Östersjön. Om vi inte kommer till rätta med trålfisket, som är på väg att slå ut det småskaliga kustnära fisket, riskerar vi att förlora en hel matkultur. Vi anser också att forskningen som ligger till grund för myndighetssveriges agerande i den här frågan måste inkludera fler fiskare i sitt underlag. Vi står inför ett stort problem som kräver akuta åtgärder. Nu måste Sverige agera snabbt för att rädda yrkesfisket i norr.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!