Kallaxbon Ulf Lindgren, som i vanliga fall mest förknippas med strömmingsfiske och surströmming, uppmanar nu politiska företrädare i länet att höja sina röster för det kustnära fisket längs hela Norrlandskusten. Hotet mot strömmingsfisket har flitigt diskuterats under våren och nu menar Lindgren att även fisket av siklöja, från vilken man utvinner Kalixlöjrom, är hotat.
– Jag vet att ett nollbesked är väldigt nära förestående, eftersom vi har personer här i Norrbotten som är involverade i den här frågan.
Sveriges lantbruksuniversitet, SLU kommer att lämna in sin rådgivning till Havs- och vattenmyndigheten, som beslutar om fiskekvoterna.
– Fisket av siklöja sker i fem procent av Bottenviken, under totalt fem dagar på en femveckorsperiod. Vilka är mest rädda om siklöjan? Jo, det är givetvis våra fiskare. De arbetar med egen förvaltning och skapar förbudsområden. Det SLU gör nu grundar sig bara på gissningar, säger han.
Ett beslut om förbud mot att fiska siklöja nästa år skulle försätta fiskeföretag längs Norrlandskusten i konkurs, menar Ulf Lindgren, då det är löjrommen som bär upp deras verksamhet.
På tisdagskvällen hade han bjudit in lokala politiker och landshövdingen för ett möte. Det han vill se är krafttag från deras sida för att motverka ett växande industrifiske, som sker på bekostnad av den lokala fiskerinäringen.
– Det industriella fisket skapar varken arbetstillfällen eller sätter mat på tallriken. Det är i strid med allt vad hållbarhet heter.
Teija Aho, VD för fiskeföretaget Guldhaven, är ekolog med bakgrund hos såväl SLU som Fiskeriverket. Hon har medverkat i möten gällande den kommande rådgivningen från SLU. Teija Aho säger att mycket tyder på att det kommer ett beslut om nollfiske av siklöja nästa år. Hon bekräftar också att mycket talar för en rådgivning för minskat fiske av siklöjan i år.
– Processen pågår fortfarande. Men den kommande rådgivningen baseras på en gammal modell och i väntan på en ny så lutar det mot ett råd att minska fisket av siklöja.
Den nuvarande modellen inkluderar sälens påverkan på siklöjan, den tar ungefär fem gånger så mycket som människan.
– Beståndet av siklöja påverkas inte av fisket, det beror av miljön, vattentemperaturen och salthalten i vattnet.