Hotellen som har koll på  formen

I stad, på landsbygd, på fjäll och vid kusten. På allt fler platser i Sverige öppnas så kallade designhotell. Den konst- och formintresserade har därmed stora möjligheter att få sitt lystmäte - även på semestern.

Fotograf: Extern

Fotograf: Extern

Foto:

Luleå2006-06-13 00:00
- Designhotell är ett internationellt fenomen som spillt över på Sverige, säger Göran Granhed, branschekonom på SHR, Sveriges Hotell- och restaurangföretagare.

- Det kan också vara ett sätt att profilera sig för hotell på mindre orter.

För de flesta frambringar ordet designhotell tankar på vita lakan, minimalistisk inredning och konstfulla blomsterarrangemang. Men enligt Anders Johansson, vd för designhotellet Nordic Light Hotel i Stockholm, är det mer än så.

- Man måste tänka ett steg längre vad det gäller atmosfär, innehåll och service för gästen, säger han och fortsätter:

- Det räcker inte med snygga möbler, det handlar om värdskap.



Nordic Light är medlem av den internationella organisationen Design Hotels som väljer ut designhotell världen över efter vissa kriterier. Bara två svenska hotell till har tagit sig in på listan; Hotel J i Nacka och Elit Plaza Hotel i Göteborg. Inom Design Hotels diskuteras nu vikten av att arbeta med det som är lokalt och äkta.

- Vi har gjort en koppling till det nordiska ljuset och i vårt syskonhotell Nordic Sea vill vi avspegla Stockholm på ett äkta sätt, säger Johansson.

- Äktheten i det lokala tror jag är en framtidssatsning som många kan göra. På ett sätt kan det ses som en motrörelse mot de strömlinjeformade restaurang- och hotellkedjor som sprider sig över världen.



Att ha just en lokal förankring i ordet design har en rad hotell i Sverige lyckats med. Bland dem finns ishotellet i Jukkasjärvi (som arbetat med Torne älvs kristallklara is), Park Inn Designhotell i Värnamo (som inrett med objekt av småländska storheter som Bruno Mathsson) och Fabriken i kalkstensbrottet på Furillen på norra Gotland (som tagit tillvara brottets gamla fabrik på ett unikt sätt).

Till de första designhotellen i Sverige hör Hotell Birger Jarl i Stockholm som för sex år sedan bad svenska inredare och arkitekter inreda olika rum. Här kan man gå från Tom Hedqvists (rektor på Beckmans Designhögskola och en av 10-gruppens grundare) färgstarka tolkning av en affärsresenärs rum till mer klassiska inredningar à la Svenskt Tenn och Carl Malmsten till arkitekten Thomas Sandells rum med egenhändigt skapade prickiga väggar. I höstas öppnades ett antal kabinrum (rum utan fönster) som valda delar av Sveriges modeelit inrett som klädkammare. Bland inredarna märks Carin Rodebjer (Rodebjer), Filippa Knutson (Filippa K) och Jonny Johansson (Acne jeans).



Enligt Bitte Olsson, pressansvarig på Visit Sweden som marknadsför Sverige utomlands, finns det ett stort internationellt designintresse för Sverige. Formintresserade resenärer söker sig främst till Stockholm, men det finns även efterfrågan på till exempel konstnären Carl Larssons gård i Sundborn i Dalarna eller kurbitsmålningens ursprung.

- Intresset märks i utländska medier där designåret i fjol var en stor dragkrok, säger Bitte Olsson och fortsätter:

- I internationella medier heter det att designen i Stockholm finns överallt. Det franska inredningsmagasinet Idéat skrev till exempel att ?inte en enda bar eller restaurang lämnar dekorationen åt slumpen, till och med Mc Donalds är trendigt?.

Enligt Olsson har Sverige förhållandevis många designhotell, internationellt sett. Erika Rosander, presschef på SHR, säger att designhotellstrenden här har vuxit fram under de senaste tio åren.

- Fler och fler vill haka på trenden, den smittar av sig, säger hon.

Huruvida ett hotell är designat har dock inget att göra med den klassificering av hotell i antal stjärnor som görs.

- Nej, antalet stjärnor handlar inte om estetik utan mer om rumsstorlek och om det finns en soffa på rummet, säger hon.

- Men hotellbranschen är en tuff marknad, det gäller att skapa något som sticker ut. Mer personliga hotell behövs som motvikt till de stora kedjorna.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!