I lördagens NSD rapporterade vi om att åtta hälsocentraler i länet är i fara när landstinget ska spara 370 miljoner till 2017. I Luleå hotas Hertsö hälsocentral, Mjölkuddens hälsocentral och Porsö hälsocentral av nedläggning. Verksamheten på Hertsön föreslås bli flyttad till Örnäset.
Hertsöborna är upprörda. Så här säger Kristina Oja i Hertsö områdesgrupp:
– Hertsön är Luleås största bostadsområde och ska självklart ha egen hälsocentral. Den bör dessutom kompletteras med ett apotek. Det här området är ett levande samhälle och måste så förbli. Hälsocentralen är lika viktig som skola, förskola och affär.
Kristina Oja minns vilken trygghet det var att ha nära till distriktssköterskan när barnen var små och när hennes pappa blev sjuk och också behövde hembesök. Hon ser ett jättestort värde i att sköterska och familj lär känna varandra.
Devla Tomic arbetar på mötesplatsen Hertsöns hjärtpunkt men bor på Mjölkudden.
– Både min hälsocentral och den här i Hertsön har varit hotade flera gånger. Det gör att läkare inte vill ta jobb på dessa ställen utan det blir stafettläkare istället.
Patienterna blir ledsna, otrygga och mer sjuka, säger hon.
Huda Sadoon, Sura Khalid och Mayad Jasim är alla trebarnsmammor. Mödravårdscentralen och barnavårdscentralen har blivit fasta, trygga punkter för dem. Ställena är två viktiga ingångar till det svenska samhället för dem. De blir förskräckta när de hör att Hertsö hälsocentral hotas av nedläggning och säger i en mun:
– Vart ska vi då ta vägen?
Mayad Jasim menar att det måste finnas andra verksamheter att spara pengar på istället för det som är allra viktigast för människor.
Henry Kemppainen bor i Årgångshuset i Hertsö centrum och slår vakt om äldres närhet till vården.
– Närheten och att lära känna personalen är viktigt. Många tar rullatorn till hälsocentralen. Det skulle bli lång väntan på tid till Örnäsets vårdcentral eftersom en sammanslagning skulle innebära ”överbefolkning”.
Hertsöbon Svante Rosendahl håller med:
– Det skulle vara en skam om vi i Luleås största bostadsområde inte hade egen hälsocentral. Dessutom skulle inte Örnäsets hälsocentral rymma också vår verksamhet. Det har talats om att brist på personal ligger bakom nedläggningshotet, men varje patient tar ju sin tid eller är det tänkt att tiden hos läkaren ska förkortas? Det skulle i så fall innebära en sämre sjukvård.