Hot om överklagan inte viktigt för beslutet av ort

Vattenfall kommer ansvarar för en eventuell utbyggnad av kraftnätet till Svartön/Hertsöfältet. Bolaget anser inte att en utdragen handläggningsprocess får någon påverkan vid valet av placeringsort.

SSAB:s satsning på en ljusbågsugn har stött på patrull på grund av att sakägare överklagat kraftledningsdragningen. Ugnen är tänkt att användas för att smälta järnsvamp från Hybrits demo-anläggning.

SSAB:s satsning på en ljusbågsugn har stött på patrull på grund av att sakägare överklagat kraftledningsdragningen. Ugnen är tänkt att användas för att smälta järnsvamp från Hybrits demo-anläggning.

Foto: Elisabeth Hedman

Luleå2020-09-23 05:00

Agneta Molinder, pressekreterare vid Vattenfall, har avböjt att svara på frågor om elnätsdragningen till Luleå via telefon men besvarat frågorna i mejl.

Finns det i dagsläget en plan för hur ledningarna kommer att dras till en eventuell demonstrationsanläggning på Svartön/Hertsöfältet?

– Nej, Vattenfall Eldistribution driver en förstudie för ny ledning från Boden till Luleå, vilken dels syftar till förstärka elnätet och dels möjliggöra för en kommande modernisering av nätet. Förstudien påbörjades innan Hybrit-initiativet och ledningen är nödvändig. Vi bedömer att vi har en god bild av vad som är möjligt både ur ett tekniskt- och miljömässigt perspektiv. Vi har även haft dialog med ett flertalet intressenter där vi i tidigt skede sett svårigheter att komma fram, trånga passager med mera under arbetet med framtagandet av samrådsunderlaget.

På frågan om hur Vattenfall ska ta sig förbi problematiken med de 40 meter höga ledningarna svarar Agneta Molinder att bolaget följder de förordningar som finns. Hon poängterar att stolparna kan bli 40 meter men att man i vissa fall kan lösa det genom att man breddar ledningarna horisontalt.

Får lågflygningszonen några konsekvenser över hur man kan dra ledningen till Luleå, då tänker jag till exempel en dragning i sydvästlig riktning där Kallax ligger?

– Vi är medvetna om lågflygningszonen och vi följer de processer som föreligger vid en eventuell utbyggnad av regionnätet. Samt att dialogen med Försvarsmakten är viktig för att se på möjliga lösningar.

När SSAB och Vattenfall presenterade dragningen av kraftnätet för SSAB:s nya ljusbågsugn i Oxelösund stötte den på patrull av sakägare. Samrådet drog ut på tiden efter protester från både privatpersoner och kommuner, processen har blivit så långdragen att SSAB ifrågasätt satsningen på ljusbågsugnen.

Finns det en risk att det blir en liknande process vid elnätsdragningen till Luleå?

– Vi vill inte spekulera inte då det är ännu inte klart var Hybrits demonstrationsanläggning ska byggas. Med gällande lagstiftning och process för ledningstillstånd finns alltid risk för utdragna processer, det är samma villkor inom hela Sverige och är inte unikt för Norrbotten. Vi kommer att lyssna på alla sakägare för att ta med det i processen för att göra så litet intrång som möjligt, skriver Agneta Molinder.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!