Hot om konkurs

Norrbottensteatern riskerar konkurs om de nya momsreglerna genomförs. Revisorerna varnar för 2,4 miljoner kronor i ökade kostnader varje år och som snabbt kommer att äta upp det egna kapitalet.

Ändrade momsregler som kan göra teatern konkursmässig. Foto: pär bäckström

Ändrade momsregler som kan göra teatern konkursmässig. Foto: pär bäckström

Foto: Pär Bäckström

LULEÅ2010-04-02 06:00
Det är i en granskningsrapport över år 2009 som revisionsföretaget KPMG varnar för följderna av de nya skattereglerna i utredningsförslaget "Mervärdesskatt för den ideella sektorn".
Kapitalet äts upp
Förslaget innebär att teatern inte längre är momspliktig och därför inte får lyfta av ingående moms. Utredningen föreslår också att frivilligheten beträffande moms på lokalhyror tas bort och att det blir full moms.
Det innebär att hyran för teaterhuset stiger med 25 procent över en natt. Revisorerna har räknat fram att momsförslaget kommer att kosta Norrbottensteatern årligen 2,4 miljoner kronor.
- Det innebär att om två och ett halvt år är det egna kapitalet uppätet, säger Staffan Eriksson (M), ledamot av teaterstyrelsen.
Men det är inte bara ändrade momsregler som kan göra teatern konkursmässig.
- Luleå kommun vill att teatern medfinansierar teaterhusets utbyggnad. Om inte kommer det att påverka anslaget från kommunen, säger Staffan Eriksson.
Han ser en fara om Luleå kommun anger vägen.
- Skulle en av de tre anslagsgivarna minska sitt anslag så följer de andra med i en automatisk sänkning. Vi har i styrelsen räknat på utbyggnaden och kostnaderna. Tar i stället Luleå kommun hela investeringen och lägger det på hyran så orkar vi bära kostnaderna.
Staffan Eriksson ser bara en lösning för att rädda teatern:
Underskott
- Vi kan inte göra något åt momsen om reglerna ändras. Det måste till mera pengar, annars är det kritiskt för teatern och konkursen väntar runt hörnet. Teatern är en länsangelägenhet och landets mest välbesökta.
Vid senaste styrelsemötet undertecknades också årsredovisningen för 2009. Den visar att teatern gick med 513 383 kronor i underskott.
Färre besökare
Teaterbesöken blev färre under 2009 i spåren av krisen. En återhämtning skedde dock under slutet av vårsäsongen.
Årsberättelsen präglas annars av svårigheterna att hitta lösningar för att klara underfinansieringen av verksamheten. Uppskrivningen av anslagen har de senaste 15 åren inte täckt löne- och prisökningarna.
Norrbottensteatern kostade 38,4 miljoner kronor under 2009 och klarade att täcka 3,3 miljoner kronor av det genom egna intäkter.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om