Det visar färsk statistik som fackförbundet Kommunal nyligen tagit fram.
– De här siffrorna är oacceptabla. Undersköterskor ska inte behöva vara rädda på jobbet. Det är uppenbart att det behövs fler kollegor, ökad kontinuitet i arbetet och arbetsgivare som tar ansvar för utemiljön, säger Kommunals ordförande Tobias Baudin.
Den mörka statistiken ser likadan ut över hela landet. I Norrbotten är 28 procent av undersköterskorna drabbade.
Samtidigt visar undersökningen att sju av tio undersköterskor upplever att man är underbemannade. Stressiga situationer ökar risken för våld, uppger Kommunal.
– Undersköterskorna måste få rätt förutsättningar så de kan utföra det arbete de har utbildning och kompetens för. Det är dags att arbetsgivarna ser över såväl bemanning som rutiner inom äldreomsorgen, säger Zara Leghissa, ordförande för Kommunal Norrbotten.
Annika Wallgren, undersköterska på Västberga i Råneå, möter problemen i stort sett varje dag.
– Det är dagligen som vi blir utsatta för hot och våld. Det är klämda fingrar, omvridna armar...jag råkade själv ut för en som tog strupgrepp. Dessutom är det ofta hot om våld. Och allt detta görs ju i oförstånd, säger hon.
Wallgren menar att blandningen av boende med olika sjukdomsbilder är ett stort problem.
– Man klumpar ihop alla över 65 i gruppen gamla. Det är dementa och psykiskt sjuka som blandas med de som är någorlunda klara i huvudet. Men tyvärr är det fullbelagt på äldreboendena och det är så här det ser ut.
Annika Wallgren är ansvarig för sju boende på hennes avdelning. Kvällstid är personalstyrkan reducerad.
– Vi har 30 boende på två personal. Det känns inte tryggt och det skulle göra stor skillnad om vi blev fler.
Lena Kruse, verksamhetschef vård och omsorg vid Luleå kommun, säger att ett arbete för att förbättra miljön pågår.
– För det första är vi alltid skyldiga att göra anmälan om vi har personal som utsätts för hot och våld, vilket görs. Sedan är det så att eftersom vi har boende med beteendemässiga psykiska symptom, som i vissa fall blir utåtagerande mot personalen, så ska alla i personalen ska också ha gått utbildning i hur man bemöter dem. Vi gör en extra satsning på undersköterskor som är utbildade mot demenssjukdomar.
Lena Kruse säger att Luleås bemanning inte är låg jämfört med andra kommuner.
– Vi gör också alltid en riskbedömning om det behövs extra personal när någon är utåtagerande.