Förra året sköts totalt 40 björnar i Norrbotten, tio under skyddsjakt och 30 under höstens licensjakt. I år är siffran redan uppe i 40 då skyddsjakterna har varit fler än någonsin tidigare.
Någon explosionsartad ökning av björnstammen är det inte frågan om. De observationer som varje år görs under älgjakten tyder snarare på att stammen minskar.
– Tittar man på observationerna sedan 2008 är det en brant backe utför. Jag törs nog säga att den här ökade omfattningen på skyddsjakten inte har att göra med att björnstammen skulle ha ökat, säger Magnus Enbom, rovdjurshandläggare vid länsstyrelsen i Norrbotten.
Den ovanligt sena våren är en möjlig förklaring. Då snön dröjt sig kvar har fler björnspår kunnat observeras i renarnas kalvningsland.
– Man har sett allt som försiggått och då söker man skyddsjakt. Generellt ser jag en större vilja i år att söka skyddsjakt på alla arter, säger Magnus Enbom.
Kraven för att få skyddsjakt på björn är inte lika hårda som till exempel för järv. Till skillnad från järven har björnen så kallad gynnsam bevarandestatus.
– Björn som uppehåller sig i kalvningsområden ligger som regel dåligt till, hittar man sedan någon form av jaktspår eller kadaver ligger den så klart ännu sämre till. Men det är alltid en bedömning i det enskilda fallet.
Det förvaltningsmål som fastställdes 2011 säger att stammen ska vara mellan 700 och 900 individer.
– Ska man bedöma utifrån björnobservationerna så är vi inte där i dag, säger Enbom.
Till grund för bedömningen ligger också den spillningsinventering som gjordes förra sommaren. Resultatet väntas bli klart under juni och kommer att vara viktigt när beslut om licensjakt och eventuellt nytt förvaltningsmål fattas.
Är det möjligt att det inte blir någon licensjakt på björn i Norrbotten överhuvudtaget?
– Det är fullt möjligt, absolut.
Ett oväntat resultat från spillningsinventeringen skulle kunna innebära viss tilldelning.
– Det finns ju en möjlighet att observationerna inte stämmer. Ingenting talar för det men det kan ju visa sig att vi har fler björnar än vi tror och i så fall kanske det finns en möjlighet för licensjakt beroende på vilken målsättning vi ska ha.
Minskad andel licensjakt ger sämre kontroll över beskattningen av stammen. Länsstyrelsen ska nu se över varför skyddsjakten nått rekordnivå.
– Man kan alltid se över bedömningsgrunder och förhållningssätt. Vi får väl se hur vi ska agera framgent, men så här har det blivit i år, säger Magnus Enbom.