Det har gått 13 år sedan Erik och Mona Finni drog igång arbetet för att anlägga en småbåtshamn i Harrviken, cirka tio kilometer från Luleå centrum. Då anade paret i Lövskär inte hur kontroversiellt projektet skulle bli...
Luleå kommun gav tidigt klartecken. En ny detaljplan har vunnit laga kraft, men stuggrannar och länsstyrelsen i Norrbotten motsätter sig projektet bland annat med motiveringen att stora naturvärden är i fara och ifrågasätter värdet av ytterligare en småbåtshamn.
I december 2021 föll en dom i Mark- och Miljödomstolen som avslog Harrvikens Marina AB:s ansökan om muddring, byggandet av en hamnpir och uppläggning av muddermassor.
Ärendet överklagades till mark- och miljööverdomstolen som väljer att upphäva domen. Det kan uppfattas som skarp kritik mot argumenten som ligger till grund för domen. Domstolen tar inte ställning i själva sakfrågan om muddring ska tillåtas i Harrviken.
I domen heter det " Mark- och miljööverdomstolen bör emellertid inte som första instans pröva ansökan om tillstånd med eventuella villkor. Målet ska därför återförvisas till mark- och miljödomstolen."
Domen vållade huvudbry hos de inblandade parterna, men mark- och miljödomstolen tvingas nu göra om rättprocessen. Första steget blir att tillsätta en ny domare som behöver tid för att sätta sig in i ärendet. Det går i dag inte att göra en tidsuppskattning när en ny prövning kan tänkas vara avslutad.
Erik Finni är fast besluten att driva processen vidare. Planen att bygga två 300 meter långa bryggor med sammanlagt 200 båtplatser i Harrviken har inte förändrats.
Förhoppningen att starta muddringen under 2023 har dock kommit på skam.
– Men nog har vi att göra i alla fall. Vi kommer att starta markberedningen med att röja skog och sedan ta fram finansiering till det fortsatta projektet. Under de senaste månaderna har vår vinterförvaring tagit fart. Vi har ökat antalet kunder från 68 till 125. Det har fört med sig att vår omsättningen har fördubblats, säger Erik Finni.
Hur känns det i dag?
– Bra, vi har väntat länge på den här domen. Folk ringer mig hela tiden och undrar hur det går. Trycket har ökat efter beslutet att hamnen i Strömören ska stängas.
Norrbottens-Kuriren har sökt Nils Rinander som är stuggrannarnas juridiskt ombud för en kommentar.