"Hoppas kolonisatörspolletten trillar ner"

Under Pridelördagen föreläste Tove Fahlgren om att förlora sin samiska identitet – och hitta tillbaka till den tack vare sin sexuella läggning.

Till rötterna. Tove Fahlgren hoppas att fler samer ska "go back to the roots" och avkolonisera sig själva.

Till rötterna. Tove Fahlgren hoppas att fler samer ska "go back to the roots" och avkolonisera sig själva.

Foto: Anna Hörnell

Luleå2016-06-18 20:11

Tove Fahlgren är en feministisk queersamisk aktivist och var en av projektledarna för Queering Sápmi, som bland annat drog i gång Sápmi Pride. I föreläsningen "Mitt queera samiska liv" under Luleå Pride var målet att få "kolonisatörspolletten" att trilla ner för lyssnarna.

– I Sverige vill man inte riktigt kännas vid att man är en kolonisatör. Man tänker att det mest finns på andra platser, inte här. Så att polletten trillar ner innebär att inse det och ta sitt ansvar. När vi pratar om till exempel markfrågor och vindkraftverk är det inte så enkelt som många tror – eftersom marken är koloniserad, säger Tove Fahlgren.

Föreläsningen handlade om uppväxten som homosexuell och same, först i en renägande familj från Arvidsjaurs kommun.

När familjen flyttade till Luleå beskriver Tove Fahlgren det som att hon "blev svensk", eftersom det plötsligt inte fanns andra samer runt henne. Först i 20-årsåldern, efter att hon flyttat till Stockholm och kommit ut som homosexuell, trillade hennes egen kolonisatörspollett ner, och hon kunde återta allt det samiska som hon inte haft känts vid.

– Det var i och med Queering Sápmi som jag började hitta tillbaka. Min avvikelse från det normativa hjälpte mig att hitta tillbaka till min samiska identitet, säger hon.

Tove Fahlgren kallar det att "avkolonisera sig själv", något hon hoppas att fler samer ska göra.

– Jag tror det innebär att stärka sin samiska identitet och komma på: Vad är min samiska kultur? Och sedan "go back to the roots". Barnuppfostran är också jätteviktigt – att ta tillvara och föra vidare sin samiska kultur, säger Tove Fahlgren.

Mycket har förändrats under de år som har gått sedan Queering Sápmi startade – men det finns mycket jobb kvar att göra, menar Tove Fahlgren.

– Vi pratar om rasism på ett annat sätt numera. Samerna tar ganska mycket plats i rum där vi inte hörts tidigare: miljörörelsen, den antirasistiska rörelsen, hbtq-rörelsen. Samtidigt skulle det behöva pratas om det ännu mer, säger hon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om