"Hon ville att vi skulle laga hennes mamma"

- Flickan var lugn men visste inte adressen, hon ville bara att vi skulle komma och laga mamma.Larmoperatören Lennart Rönnberg, 47, berättar om kvällen han aldrig glömmer, om hur han lyckades lotsa en ambulans rätt och räddade ett liv.

SOS-operatören Lennart Rönnberg i Luleå hyllas för insatsen som räddade ett människoliv. Han lyckaes i samtal med en sexårig flicka lotsa ambulansen rätt till flickans medvetslösa mamma. FOTO: Jan Bergsten

SOS-operatören Lennart Rönnberg i Luleå hyllas för insatsen som räddade ett människoliv. Han lyckaes i samtal med en sexårig flicka lotsa ambulansen rätt till flickans medvetslösa mamma. FOTO: Jan Bergsten

Foto: Jan Bergsten

LULEÅ2010-01-23 06:00
Det var på måndagskvällen den 9 november förra året som samtalet kom till SOS Alarm i Luleå från en mobiltelefon utan sim-kort och kopplades till SOS Alarm i Luleå.
- Eftersom telefonen saknade sim-kort kunde vi inte pejla varifrån samtalet kom. Men det var en liten flicka som vill att vi skulle komma och laga hennes mamma, berättar Lennart Rönnberg.
Hon förklarade att hennes mamma inte gick att väcka. Hemma fanns också en lillasyster.
För en larmoperatör gäller det att veta var ambulansen eller brandkåren ska skickas, men det var inte helt enkelt denna kväll.
- Det framgick av flickans berättelse att de bodde i Umeå, men hon visste inte adressen. Jag kopplade in larmcentralen i Skellefteå som fick lyssna och hjälpa till.
Lennart Rönnberg försökte få flickan att läsa adressen på något brev i hemmet, men flickan kunde inte läsa.
Såg blåljusen
När inte det gav napp fick Rönnberg flickan att skrika åt passerande för att fånga deras uppmärksamhet, men inte heller det hjälpte.
- Jag bad flickan att ta på sig ytterkläderna, ta med sig lägenhetens nyckel och gå ut och ringa på hos grannarna, men ingen var hemma och öppnade.
I samtalen med sexåringen fick Lennart Rönnberg med hjälp av namnsökning få fram en möjlig adress. Ambulansen skickades till den, men det var inte rätt husnummer.
- Jag bad henne gå ut ur huset och pratade hela tiden med henne i mobiltelefonen. Utanför berättade hon att hon på långt håll såg blåljus. Då kunde vi lotsa ambulansen rätt.
När ambulansen kom in i bostaden fann de lillasystern och den medvetslösa mamman, som snabbt kom under vård. Det räddade den diabetssjuka kvinnans liv.
Lennart Rönnberg hyllas nu av arbetsgivaren SOS Alarm för att ha utfört årets livräddande insats i Sverige.
En insats som pågick i 28 minuter.
- Den där kvällen kommer jag inte att glömma, säger den hyllade larmoperatören.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om