Hon vill hjälpa oss att må bättre

Helén Nilsson vill hjälpa människor att hitta sig själva och uppnå ett större välmående. Det gör hon genom yogan. ”Här får du landa i dig själv”, säger hon i sin nyöppnade yogastudio.

THE. Hon bjuder sina elever på ayurvediskt kryddte.

THE. Hon bjuder sina elever på ayurvediskt kryddte.

Foto: Kurt Engström

LULEÅ2015-08-31 06:00

Många luleåbor känner Helén Nilsson, 53, som danslärare. Hon har varit lärare i barndans hos Luleå rytmik- och balettförening och hon är danslärare i kulturskolan i Luleå. Nu har hon just öppnat en egen yogastudio i en källarlokal på Skomakargatan mitt emot Luleå Energi Arena.

Helén har tagit in björkar i de vackra ljusa rummen. Detta samernas nationalträd vill också hon ha som symbol.

– Björken har uppåtgående energi och ett kraftigt rotsystem. Den är en symbol för kraft och läkning. Vi använder saven, vi har björkruskor i bastun och vi eldar med veden. Den skira grönskan när löven slår ut i kombination med det ljus som vi har då är unikt för Norrbotten, säger hon och tillägger:

– Björken är väldigt böjlig och anpassningsbar. Det finns en sådan mjukhet i det kraftfulla. Det där har också vi människor inom oss.

Hon har dansat sedan hon var liten och berättar hur hon dansade helt spontant med koreografi utifrån trasmattorna hemma och med blommorna i föräldrarnas överkast som publik.

– Jag var en blyg flicka som dansade ensam. Sedan gjorde dansen att jag blev stark i mig själv och fick större självförtroende att vara i min kropp.

Helén utbildade sig till dansare i Umeå. Hon jobbade sedan i förskolan och blev lärare i barndans och senare också jazzdans för vuxna.

– Mammorna som kom med barnen ville dansa jazzdans och jag ville gärna förmedla det som jag tror på. När man jobbar utifrån sitt innersta så blir resultatet bra. Jag vill hjälpa människor att må bra och växa i sig själv.

Nu är hon också lärare i kundaliniyoga och yinyoga. Hon berättar att hon har gjort många yogaresor till Indien. Samtidigt har hon tagit in den svenska kulturen i yogan.

– Här gör vi yoga i gemenskap utan tävlan, utan att behöva prestera och känna att vi inte räcker till. Vi behöver släppa kontrollbehov och rädslor. Ett mantra som har följt mig hela livet är att vi duger precis som vi är. Allt det där gäller också min dansundervisning. Jag har aldrig undervisat i tävlingsdans.

Hon påpekar att kultur betyder odling, att växa sig stark inifrån sig själv, och att det där händer både i dansen och i yogan.

– Det vi gör på yogamattan visar sig i livet. Vi lär oss till exempel att andas med djupa andetag som hjälper när vi blir stressade.

Hon berättar hur man genom att andas bara genom vänster näsborre påverkar nervsystemet att skapa lugn och ro. Att andas bara genom höger näsborre ger mer energi och gör oss klarare och alertare.

– Yoga har utövats i flera tusen år och är världens äldsta system för hälsa. Både kundaliniyoga och yinyoga är välkomnande och omfamnande former som kan göras av alla i alla åldrar. Det är alldaglig yoga. Den kräver varken vighet eller något annat speciellt.

Hon beskriver fler effekter som yogan ger.

– Den gör att vi blir mjukare och smidigare i kropp och sinne, och vi blir mer kärleksfulla och snällare mot oss själva. Man stannar upp och känner hur man har det i sitt sinne när man yogar. Vi får syn på negativa tankar och mönster som vi har fått ta över av tidigare generationer och får hjälp att utvecklas.

Helén lyfter speciellt fram meditationsdelen i yogapass som hon leder.

– Vi behöver lära oss att släppa taget om det förflutna som har farit och om det framtida som ännu inte har hänt. Vi behöver lära oss att landa i oss själva och vara här och nu. Det är ohållbart att hela tiden vara någon annanstans.

Hon tar upp ungdomars prestationsångest och känsla av otillräcklighet och berättar att hon har haft yoga i några gymnasieklasser.

– De har fått göra olika ställningar och lära sig att vara i nuet. De flesta har upplevt det som väldigt skönt. De har inte velat sluta.

Yogalärarkollegan Hanna Taavola har barnyoga i Heléns studio.

– Barnen får tidigt verktyg att må bra genom dans, rörelse och lek i yogapass. Vi lever i ett stressamhälle och många barn är splittrade och mår sämre. Konsumtion och yta har fått övertaget i våra liv istället för att vi skulle leva i sanningen som vi alla har inom oss, säger Helén.

Själv hoppas hon kunna komplettera sina eftermiddags- och kvällspass med lunch- och morgonyoga.

– Men då måste jag gå ner i arbetstid som danslärare i Kulturskolan. Jag måste hitta balansen mellan yin och yang – en kinesisk symbol som visar balansen mellan två motsatta men för människan lika viktiga krafter, säger hon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om