Det hela började 2015 nĂ€r Sven-Erik Bucht lĂ€t meddela att regeringen skulle ta fram en nationell livsmedelsstrategi. Snabbt gick LĂ€nsstyrelsen, Regionen, LRF och Norrbottens kommuner samman för att ta fram en motsvarande strategi pĂ„ ett lokalt plan. Norrbottens AffĂ€rer har trĂ€ffat projektets samordnare, Jenny Bucht. â
1 Hur Ă€r lĂ€get?â Det Ă€r bara bra!
2 Du har jobbat med livsmedelsÂstrategin i nĂ„gra Ă„r nu, hur Ă€r det?â Att fĂ„ arbeta med en av de absolut viktigaste frĂ„gorna som finns Ă€r sĂ„klart vĂ€ldigt spĂ€nnande. Jag Ă€r glad att jag jobbar i ett lĂ€n dĂ€r man förstĂ„tt vikten av det hĂ€r. Norrbotten Ă€r ett av kanske fem lĂ€n som arbetar sĂ„ hĂ€r intensivt med livsmedelsstrategin. Men fortfarande mĂ„ste mĂ„nga fler öka kunskapen i frĂ„gan. VĂ„rt ledord Ă€r just att sprida kunskapen.
3 NĂ€r presenterades den regionala Âlivsmedelsstrategin?â Hösten 2016.
4 Vad innebĂ€r den?â Enligt Agenda 2030 sĂ„ ska hela landet uppnĂ„ 17 globala miljömĂ„l. En av Sveriges utmaningar Ă€r att uppnĂ„ en hĂ„llbar livsmedelskedja, en frĂ„ga som Ă€r vĂ€ldigt central ur ett hĂ„llbarhetsperspektiv. Det handlar Ă€ven om folkhĂ€lsan, Norrbotten har jĂ€ttedĂ„liga folkhĂ€lsotal. Man brukar sĂ€ga att mĂ€nnen i Haparanda dör Ă„tta Ă„r tidigare Ă€n mĂ€nnen i Danderyd. Detta Ă€r en jĂ€tteviktig samhĂ€llsfrĂ„ga.
5 Vad Ă€r svĂ„rast med arbetet?â Att vi Ă€r ganska fĂ„ aktörer som arbetar med frĂ„gan. Och att det finns förhĂ„llandevis fĂ„ producenter och livsmedelsföretag i lĂ€net.
6 Varför Ă€r det sĂ„ tror du?â Det beror pĂ„ lĂ„ng tid av dĂ„lig lönsamhet i branschen samtidigt som vi Ă€r för dĂ„liga pĂ„ att presentera möjligheterna för vĂ„ra ungdomar. Hur mĂ„nga av dem har överhuvudtaget varit in i en ladugĂ„rd? Bilden av jordbruk i dag Ă€r lite förlegad.
7 Hur finansieras arbetet?â LĂ€nsstyrelsen, Sparbanken Nord, LĂ€ngmanska företagarfonden och Regionen har skjutit till pengar för att jag ska kunna göra det hĂ€r jobbet.
8 Vad har arbetet gett för effekter sĂ„ hĂ€r lĂ„ngt?â Vi hĂ„ller pĂ„ att sprida budskapet. Vi vill att mĂ€nniskor ska förstĂ„ att detta berör oss alla, för alla Ă€ter vi mat. I och med att det finns en strategi har vi fĂ„tt tilltrĂ€de till mötesrum som vi inte fĂ„tt komma in i tidigare. Dessutom har vi tagit fram en rapport, NĂ€ra mat och klimatavtryck frĂ„n Norrbottnisk livsmedelsproduktion. DĂ€r skriver vi om hur mat produceras under olika förhĂ„llanden, förutsĂ€ttningar och produktionsvillkor. Det Ă€r inte bara transporten som leder till klimatutslĂ€pp och miljöpĂ„verkan utan det handlar om produktionen ocksĂ„. Om vi var mer sjĂ€lvförsörjande i Norrbotten sĂ„ skulle vi kunna minska norrbottningarnas klimatavtryck med 20 000 ton koldioxidekvivalenter. Vi har fantastiska förutsĂ€ttningar med vĂ„ra ljusa och kalla sommarnĂ€tter som lagrar in mer socker i vĂ€xterna, vilket i sin tur leder till att djuren som Ă€ter detta vĂ€xer Ă€nnu bĂ€ttre.
9 Hur handlar man hĂ„llbart?â En oerhört komplex frĂ„ga. Till exempel vĂ€ljer mĂ„nga att bli vegetarianer och helt avstĂ„ frĂ„n kött. I stĂ€llet Ă€ter man till exempel quinoa som Ă€r vĂ€ldigt nĂ€ringstĂ€tt, precis som kött. Problemet Ă€r bara att ursprungsbefolkningen i Bolivia har lyckats överleva genom att odla just quinoa. Men nu, nĂ€r vĂ€stvĂ€rlden efterfrĂ„gar detta, stiger priserna vilket Ă€ven drabbar dem. Nu fĂ„r de Ă€ta makaroner i stĂ€llet. FrĂ„gan om hĂ„llbara livsmedel Ă€r inte enkel, men vi vill hjĂ€lpa till och göra det lĂ€tt att Ă€ta rĂ€tt.
10 Vad hĂ€nder just nu?â Vi har mycket spĂ€nnande pĂ„ gĂ„ng. Bland annat hĂ„ller vi pĂ„ med en stor kommunikationsupphandling för att vi bĂ€ttre ska nĂ„ ut med vĂ„rt budskap runt den norrbottniska maten och hĂ„llbar matproduktion. Vi kommer Ă€ven att sĂ€tta stort fokus pĂ„ trĂ€dgĂ„rdsutvecklingen i Norrbotten och att hjĂ€lpa skolorna att fĂ„ in de hĂ€r frĂ„gorna i undervisningen Ă€n mer.