"Hon trodde att hon måste ligga med alla"

Stefan Westermark arbetar i dagverksamheten Samverkstan i Råneå. Nu går han en utbildning om mäns våld mot kvinnor med funktionsnedsättning.- Det här behövs. Jag vet att det förekommer hot och våld, bland annat sexuellt våld, mot kvinnor med funktionshinder inom det område där jag arbetar, säger han.

Stefan Westermark och Ulla-Britt Hagenlöf arbetar i dagverksamheten Samverkstan i Råneå och tycker att utbildningen om mäns våld mot kvinnor med funktionshinder är guld värd. "Det finns många utsatta", säger de. FOTO: Bengt-Åke Persson

Stefan Westermark och Ulla-Britt Hagenlöf arbetar i dagverksamheten Samverkstan i Råneå och tycker att utbildningen om mäns våld mot kvinnor med funktionshinder är guld värd. "Det finns många utsatta", säger de. FOTO: Bengt-Åke Persson

Foto: Bengt-Åke Persson

LULEÅ2010-02-24 06:00

Det är Eva Engman och Mildred Hedman från Kvinnojouren Iris som utbildar cirka 200 personer från gruppboenden, dagverksamheter, stödteam, assistensföretag och andra ställen där det finns kvinnor med funktionsnedsättning. De får lära sig om mäns våld mot kvinnor i allmänhet och mäns våld mot kvinnor med funktionshinder i synnerhet.
Har varit grå massa
Stefan Westermark är handledare för funktionshindrade på Samverkstan i Råneå. Tidigare arbetade han inom psykiatrin i tolv år. Han har stött på våld mot kvinnor inom båda områdena, framförallt sexuellt våld.
- Kvinnor utnyttjas sexuellt, säger han.
Ulla-Britt Hagenlöf är chef för Samverkstan i Råneå och tycker att utbildningen i fråga är guld värd. Hon har själv tidigare initierat samtal om sex och samlevnad med de funktionshindrade - under professionell ledning. Nästa steg är att starta tjejgrupper.
- Funktionshindrade har varit en grå massa. Många kvinnor tror att de måste ställa upp om någon man vill ha sex med dem.
En tjej i ett boende hos oss trodde att hon måste ligga med alla killar som också bodde där, säger hon.
Behöver kunskap
Eva Engman berättar om utsattheten bland funktionshindrade kvinnor som bor ihop med män. Hon påpekar också att många kvinnor kan vara i beroendeställning gentemot män som utsätter dem och att "våldet riktas mot själva funktionsnedsättningen".
- Kvinnor utsätts av personal i boenden och av färdtjänstchaufförer till exempel. Det är ofta ett dolt våld eftersom kvinnorna inte alltid förstår vad de är utsatta för.
Utbildningen om mäns våld mot kvinnor med funktionsnedsättning ska ge personal kännedom om kvinnornas utsatthet. De ska också lära sig att stödja kvinnorna och ge dem kunskap om hur de tar sig ur situationer då de blir utsatta.
- Det är väldigt bra. Man känner sig maktlös, säger Stefan Westermark.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om