Hon synliggör kvinnor

Från en kvinna till en annan. Eller egentligen om en kvinna av en annan. Just nu pågår filminspelningen av Annika Appelins Evigt unga - en av Filmpool nords kortfilmssatsningar på kvinnliga regissörer och producenter.

"Jag brinner för att synliggöra kvinnorna som passerat 45", konstaterar Luleåaktuella regissören Annika Appelin.

"Jag brinner för att synliggöra kvinnorna som passerat 45", konstaterar Luleåaktuella regissören Annika Appelin.

Foto: Kurt Engström

Luleå2011-08-31 06:00

Någon har tryckt på paus. Så känns det i alla fall. För rullatorerna och snabblunchshopparna som vanligtvis rör sig in och ut från Coop på Örnäset så här en vanlig tisdag, står still. En lite fundersam, och kanske lite småirriterad, försöker en dam av lite äldre modell, ta sig förbi den betydligt yngre bromsklossen.

- Tystnad! Tagning!

Det är andra inspelningsdagen av Annika Appelins kortfilm Evigt unga. Gömd under en dunväst och med ögat tryckt mot kamerans sökare, dirigerar hon med bestämd stämma teamet på plats. Egentligen är det inspelningsledarens roll, men Annika Appelin sköter det själv.

Skådespelarna Ulla Lyttkens och Håkan Rudehill stannar framför varandra. Ulla Lyttkens i en inte allt för smickrande och färglös kappa. Men med en desto färggladare shoppingväska med hjul. De hälsar lite försiktigt, tar i hand och
går gemensamt ut ur bild.

- Tack! Jag är klar!

Evigt unga är något så vardagligt som en kärlekshistoria, där det inte lika vanliga ligger i det faktum att huvudrollsinnehavarna inte är 25.

- Ja, men jag brinner för det. Att synliggöra kvinnorna som passerat 45 och mer därtill. Kanske för att jag själv närmar mig, skrattar Annika Appelin och avbryter sig själv:

- Nä, men så är det ju. Att kvinnor blir mer och mer osynliga ju äldre de blir. Men bakom de fotriktiga skorna finns kropp, själ och lust. Och det försvinner inte.

Tredje kortfilmen
Filmen är Annika Appelins tredje i kortformat och ingår i Filmpool nords kortfilmssatsning på kvinnliga regissörer och producenter. Vid sin sida har hon producenten Magdalena Jangard från Cinemacho AB, som även producerade Annika Appelins novellfilm Att bli med barn.

Diskussionen viktig
- Jag tycker det är viktigt att utöka antalet kvinnliga regissörer. De har lite svårare att ta sig fram. Över huvud taget är hela genusdiskussionen inom filmbranschen viktig. Sedan är det extra kul att Annika gått från scripta till regissör. Det är inte många kvinnor som tagit det steget, säger Magdalena Jangard.

På Örnäset har vardagslunken återtagit sin gilla gång. Lika snabbt som filmteamet barrikaderade Coops entré, är samtliga spår av inspelningen bortsopade. Det är nu fritt att passera och Annika Appelin pustar ut:

- Det här var en jobbig inspelningsplats. En levande arbetsplats. Men jag är superglad att vara här. Och vi hade en underbar dag i går. Nu hoppas jag bara på sol på fredag då vi spelar in slutscenen.

Är det svårare att visa kärlek på film mellan två äldre?
- Nä, det tycker jag inte. I går spelade vi in en oerhört erotisk kysscen och det var inga problem. Känslor har ingen ålder, säger Annika.

Ser du någon problematik i att det görs en genussatsning på det här sättet?
- Jo, det finns alltid en problematik när man gör så här. Och man vill ju bli kallad bra regissör och inte bra kvinnlig regissör. Men tyvärr tror jag man måste göra så här. Och betyder det att andra, kanske ibland bättre historier, faller bort, då kanske det måste vara så. Just nu i alla fall.

Annika Appelin och Magdalena Jangard jobbar för närvarande även med ett långfilmsprojekt tillsammans. Ett par manus finns och går allt som planerat hoppas de på att kunna förlägga även inspelningen av denna till Luleå.

Evigt unga har premiär i samband med Göteborgs filmfestival
i februari nästa år. Där kommer även Vägra dö slö visas, med manus och regi av Anna Azcarate. Det är också en kortfilm som ingår
i Filmpool nords kortfilmssatsning på kvinnliga regissörer och producenter, med inspelningsstart 7 september.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!